3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki miękkie jak puch


Wydrukuj:
4

Składniki

1155 g

Bułki miękkie jak puch

  • 600 g mąki pszennej, typ 450-650
  • 25 g drożdży świeżych
  • 10 g soli
  • 10 g cukru
  • 200 g serka wiejskiego
  • 30 g oleju
  • 280 g wody
  • 6
    2h 50min
    Czas całkowity 2h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Do naczynia miksującego dodajemy: 25 g drożdży, 280 g wody, 10-13 g soli i 10 g cukru. Ustawiamy 16 s / obr. 3.5.
  2. Dodajemy pozostałe składniki: 600 g mąki, 200 g serka wiejskiego i 30g oleju. Wyrabiamy 3 min / Interwał.
  3. Wyrastanie ciasta
  4. Przekładamy do miski wysmarowanej cienką warstwą oleju (można zostawić w naczyniu miksującym), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1.5 h do podwojenia objętości.
  5. Dzielenie ciasta na bułki
  6. Następnie dzielimy kopystką na 12 kawałków (około 95 g każdy kęs) i formujemy bułki. Ciasto jest bardzo kleiste dlatego każdy kawałek obtaczamy w mące przed formowaniem.
  7. Gotowe bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min do napuszenia.
  8. Pieczenie
  9. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik 200° termoobieg. Gdy bułki są gotowe do pieczenia posypujemy mąką lub smarujemy jajkiem, nacinamy i pieczemy 15-20 min do uzyskania pożądanego koloru.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto wyszło bardzo leiste i klejące nie wiem...

    Zgłoszony przez Magdalena1605 na lutego 1, 2023 at 09:35.

    Ciasto wyszło bardzo leiste i klejące nie wiem dlaczego , musiałam przy wyrabianiu podsypywac dość duża ilością mąki .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre . Polecam

    Zgłoszony przez Samira na sierpnia 26, 2022 at 19:20.

    Bardzo dobre . Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze