Tu jesteś:
4
Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
Bułki jak z piekarni
- 40 g drożdży świeżych
- 300 g wody
- 1 czubatych łyżeczek cukru
- 50 g oleju
- 500 g mąki pszennej
- 1 czubatych łyżek soli
- 1 jajko
-
6
55min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Drożdże, wodę i cukier dodać do "Blokada naczynia miksującego" i ustawić 4 minuty, 37 °C "Mieszanie" 2
Następnie dodać olej słonecznikowy, sól i mąkę
Wyrabiać 4 minuty na "Ciasto" .
Miskę przetrzeć chusteczką w oleju a następnie wyłożyć ciasto do miski.
Na ruszcie bądź blasze położyć papier do pieczenia a na nim układać uformowane w dłoniach kuleczki wielkości małej pomarańczy. Lekko spłaszczyć na grubość około 2 cm.
Zostawić bez przykrycia na 20-30 minut, w zależności od wielkości bułeczek jakie lubimy.
Rozgrzać piekarnik na termoobieg do 200 °C, bez dolnego czy górnego pieczenia. Tylko termoobieg.
Po wyrośnięciu czubkiem noża naciąć lekko w krzyżyk lub paski, jak kto lubi.
Rozmieszać całe jajko i pędzelkiem posmarować bułeczki z góry, bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika.
Piec 20 minut w 200 °C.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!
Bułki jak z piekarni
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Można też dodać na minutę przed końcem mieszania, przez otwór z góry, np. pestki słonecznika lub dyni lub jeszcze inne, w zależności od preferencji osobistych.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzankacierocka91: czuć drożdżami bo za dużo. Ja...
ankacierocka91: czuć drożdżami bo za dużo. Ja piekę chleby i bułki z Max. 15/20 g drożdży. Dopasować trzeba do ilości mąki.
Pyszne delikatne bułeczki,które wrecz...
Pyszne delikatne bułeczki,które wrecz rozpływają sie w ustach. Bardzo szybciutko rosną. Jedyny minus to taki,że dosyc je czuć drożdżami.