3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki jak z piekarni


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Bułki jak z piekarni

  • 40 g drożdży świeżych
  • 300 g wody
  • 1 czubatych łyżeczek cukru
  • 50 g oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 czubatych łyżek soli
  • 1 jajko
  • 6
    55min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Bułki jak z piekarni
  1. Drożdże, wodę i cukier dodać do Blokada naczynia miksującego i ustawić 4 minuty, 37 °C Mieszanie2
    Następnie dodać olej słonecznikowy, sól i mąkę
    Wyrabiać 4 minuty na Ciasto.
    Miskę przetrzeć chusteczką w oleju a następnie wyłożyć ciasto do miski.
    Na ruszcie bądź blasze położyć papier do pieczenia a na nim układać uformowane w dłoniach kuleczki wielkości małej pomarańczy. Lekko spłaszczyć na grubość około 2 cm.
    Zostawić bez przykrycia na 20-30 minut, w zależności od wielkości bułeczek jakie lubimy.
    Rozgrzać piekarnik na termoobieg do 200 °C, bez dolnego czy górnego pieczenia. Tylko termoobieg.
    Po wyrośnięciu czubkiem noża naciąć lekko w krzyżyk lub paski, jak kto lubi.
    Rozmieszać całe jajko i pędzelkiem posmarować bułeczki z góry, bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika.
    Piec 20 minut w 200 °C.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
    Smacznego!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można też dodać na minutę przed końcem mieszania, przez otwór z góry, np. pestki słonecznika lub dyni lub jeszcze inne, w zależności od preferencji osobistych.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ankacierocka91: czuć drożdżami bo za dużo. Ja...

    Zgłoszony przez Rakuś12 na lipca 28, 2020 at 09:31.

    ankacierocka91: czuć drożdżami bo za dużo. Ja piekę chleby i bułki z Max. 15/20 g drożdży. Dopasować trzeba do ilości mąki.Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne delikatne bułeczki,które wrecz...

    Zgłoszony przez ankacierocka91 na lipca 27, 2020 at 22:51.

    Pyszne delikatne bułeczki,które wrecz rozpływają sie w ustach. Bardzo szybciutko rosną. Jedyny minus to taki,że dosyc je czuć drożdżami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze