Składniki
4 porcja/porcje/porcji
ponadto
- 1 żółtko
- 1 płaskich łyżek mleka
- ew. sezam do posypania
ciasto
- 375 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaskie łyżeczki do herbaty drożdży instant
- 0,5 płaskich łyżeczek soli
- 1,5 płaskich łyżek cukru
- 2 płaskich łyżek masła roztopionego i ostudzonego
- 250 gramów mleka letniego
-
6
2h 45min
Czas całkowity 2h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać 2 min "Blokada naczynia miksującego"
"Ciasto" . Ciasto wyjąć, uformować w miarę możliwości w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5h. Po tym czasie uformować 4-6 bułek w zależności od tego jak duże chcemy uzyskać (ja osobiście wolę 4 konkretne), lekko spłaszczyć dłonią i pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około 30-40 min. Gdy bułki już wyrosną, posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec przez około 15 minut w temp. 200 stopni.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNiespecjalny przepis na bułki... Kleiło się...
Niespecjalny przepis na bułki... Kleiło się mimo dokładnego wykonania według przepisuu
Pyszne bułki, od dzisiaj juz nigdy nie kupię...
Pyszne bułki, od dzisiaj juz nigdy nie kupię bułek na hamburgery w sklepie
Piekłam 15 min w 200 stopniach i 5 w 150. Myślę, że mój piekarnik nie należy do najlepszych.
/bardzo dobry przepis! Wyszły mi przepyszne...
/bardzo dobry przepis! Wyszły mi przepyszne bułki hamburgerowe! Zamiast drożdży instant dodałam zwykłe drożdże 20g.Rewelacja!