3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BUŁGARSKI CHLEBEK DROŻDŻOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 1000 g mąki pszennej
  • 3 jaja duże
  • 3 łyżki octu winnego, lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 0,5 litra mleka letniego
  • 40-50 g drożdży świeżych
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia wsypać mąkę, na wierzch pokruszyć drożdże i zalać odrobiną mleka. Odczekać 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. 5 min/obr. interwał (co jakić czas łopatką zdejmować ciasto ze ścianek naczynia). Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Kulę ciasta podzielić na 4 części. Każdą z tych części rozwałkować na okrąg o średnicy ok 30-35 cm i grubości ok 1 cm.Pierwszy placek ciasta smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem ciasta i znów smarujemy i tak postępujemy ze wszystkimi czterema kołami. Wierzch ostatniego również powinien być posmarowany. Teraz dzielimy równo na 16 kawałków jak tort.Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt ciasta drożdżowego zwijamy dokładnie jak rogale począwszy od najszerszej części do najwęższej i układamy w tortownicy (11 dookoła a 5 w środek tak jak na zdjęciu.) Wierzch polać ewentualnie pozostałym masłem. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 minut (do suchego patyczka) w temp 200 stopni. Jeśli w trakcie pieczenia chlebek zbyt bardzo będzie się rumienił - przykryć folią aluminiową.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

przepis zaczerpnęłam ze strony "moje pasje"

//mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/05/bugarski-chlebek-sonecznik.html

polecam- pycha!! tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis ,robiłam

    Zgłoszony przez szumakuł na lutego 10, 2016 at 11:19.

    Super przepis ,robiłam chlebek w lecie na grilla.Wyszedł super Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • baaardzo się cieszę, że

    Zgłoszony przez aga4232 na maja 5, 2014 at 21:44.

    baaardzo się cieszę, że wszystkim Thermomaniaczkom ten chlebek wychodzi i smakuje !!

    dziękuję za wpisy i pozdrawiamtmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj piekłam jako dodatek

    Zgłoszony przez gena1975 na maja 4, 2014 at 01:43.

    Cooking 1 Dzisiaj piekłam jako dodatek do grila, goscie byli zachwyceni. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Droga Hanno, jak napisałam

    Zgłoszony przez aga4232 na listopada 19, 2013 at 22:46.

    Droga Hanno,

    jak napisałam poniżej przepisu zaczerpnęłam go ze strony j/w i nie wiem dlaczego  i po co ten odpoczynek drożdżytmrc_emoticons.)

    Wstawione fotki są mojego autorstwa; Upiekłam wczoraj to ciasto i dziś na majówkę było rewelacją !!!

    W oryginalnym przepisie jest podane 40 g drożdży, ale mi wydawało się trochę mało więc dałam 50 g, dlatego tak wpisałam , ale oczywiście możesz dać 40 g jak jest oryginalnie tmrc_emoticons.)

    Co do ilości mąki i pracy TM- też miałam obawy czy TM da radę ale dał !! pomagałam tylko troszkę kopystką, zresztą po podwojeniu objętości jeszcze raz lekko zagniatasz więc na pewno wyjdzie i Tobie wspaniałe ciasto tmrc_emoticons.)

    Smakowo rewelacja- jeśli ktoś lubi ciasta drożdżowe, niezbyt słodkie to warto spróbować. Zawsze można poprzestać na jednym razie, choć osobiście myślę, że na tym się nie skończy tmrc_emoticons.)

    jeszcze raz polecam i smacznego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek upieczony i zjedzony.

    Zgłoszony przez Anna30M na maja 18, 2013 at 12:46.

    Chlebek upieczony i zjedzony. Ja pieke z polowy porcji, raz robilam na slodko, a raz z ziolami, czosnkiem i serem do grilla. Obie wersje pyszne tmrc_emoticons.) Musze powiedziec ze to puch a nie chlebek Love

     

    Dzisiaj znowu bede piekla, tym razem krazki posmaruje maslem i delikatnie dzemem, reszte jak w przepisie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Weroniko, każdy sposób dobry

    Zgłoszony przez aga4232 na maja 17, 2013 at 19:00.

    Weroniko, każdy sposób dobry a jak jeszcze wychodzi smacznie to już w ogóle jest super!

    oczywiście, że można podzielić ciasto na 2 części, można też w ogóle zrobić z połowy składników jak ktoś ma małą forenkę tmrc_emoticons.) pomysłowość wręcz wskazana tmrc_emoticons.)

    Twój chlebek też wygląda wspaniale i wierzę, że tak też smakuje!!

    pozdrawiam sedrdecznie!

    p.s. ja też śledzę Twoje przepisy tmrc_emoticons.)aga

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypròbowany, bardzo smaczny

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 17, 2013 at 18:20.

    Wypròbowany, bardzo smaczny Big Smile  Thermos dal rade wymieszac, choc, az mi sie serce sciskalo, jak pracowal ... Nie bede go wiecej tak przesilac, bede robila po polowie, ale pròbe przeszedl na 6+ i chlebek pyszny Big Smile Big Smile  Pozdrawiam Big Smile Big Smile

    [[wysiwyg_imageupload:619:]]

    Ps. zrobilam w kwadratowej blaszce, bo wszystkie okragle mialam zajete.... Skonczyly mi sie przy okazji i jajka, wiec popedzlowalam mlekiem, ale wyszlo super i tak Big Smile tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cieszę się, że smakował

    Zgłoszony przez aga4232 na maja 14, 2013 at 18:09.

    cieszę się, że smakował tmrc_emoticons.) przez to, że jest "składany" fajnie się później rwie tmrc_emoticons.) chyba nie może nie wyjść...?

    pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upekłam ten chlebek

    Zgłoszony przez jola081959 na maja 14, 2013 at 11:50.

    Upekłam ten chlebek Cooking 7 REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tmrc_emoticons.D

    Jola

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ale kusicie kobitki tymi

    Zgłoszony przez Anna30M na maja 6, 2013 at 20:04.

    ale kusicie kobitki tymi ciastami, chlebkami i buleczkami tmrc_emoticons.)

    Mogla bym do ktorej wpasc i sobie cos upiec, moj piekarnik jak by to powiedziec ladnie sie popsul! tmrc_emoticons.(

    Na nowa kuchenke musze poczekac ok 3 tyg. tmrc_emoticons.)

    Oczywiscie przepis dodaje do ulubionych tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekawa propozycja   Na

    Zgłoszony przez AlaP na maja 6, 2013 at 00:44.

    ciekawa propozycja  tmrc_emoticons.)  Na pewno wykorzystam przepis  tmrc_emoticons.)  Dziękuję  tmrc_emoticons.)  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek upieklam wg org

    Zgłoszony przez annanow na maja 5, 2013 at 12:43.

    Chlebek upieklam wg org przepisu "moje pasje" ,Wszystko wyszlo idealnie. Moja rodzinka zajada się nim. Nie ma się takze czego obawiać,thermomix poradzil sobie wspaniale z 1kg mąki. Jak najbardziej polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto ciekawe. Dodaje do

    Zgłoszony przez magi1 na maja 4, 2013 at 23:21.

    Ciasto ciekawe. Dodaje do wyprobowania. Bardzo lubimy drozdzowe wypieki tmrc_emoticons.Dp

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hannna napisał: :DCiekawy ten

    Zgłoszony przez veronicab71 na maja 4, 2013 at 22:50.

    Hannna

    tmrc_emoticons.DCiekawy ten przepis ,tylko czy taką ilość mąki uciągnie nasz temiś i czemu dowolność drożdży tmrc_emoticons.) Nie żebym się czepiała ,ale od czego jest uzależniona ilość drożdży?Czemu zamiast zrobienia zaczynu sypiemy mąkę i na to drożdże ,po co odpoczynek ?Według mojej skromnej wiedzy drożdże same (tylko z mąką nie ruszą)Może nie mam racji .Proszę o wyjaśnienie tych kwestii , awtedy dołożę do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Maki za duzo, masz racje Haniu, trzeba robic po polowie, zeby nie przesilic TM. Raz moze pòjsc dobrze, a drugim razem siadzie i bedzie klopot. Trzeba sie trzymac instrukcji obslugi. Ilosc drozdzy nie jest uzalezniona od niczego. Im zdrowiej chcemy jesc, tym mniej ich dodajemy, i tym dluzej pozostawiamy ciasto do wyrosniecia. I tym lepiej trawimy tmrc_emoticons.;)  Mozna dodac i mniej. Te 15min, to nie wiem.... zobaczymy co nam powie autorka przepisu. Nie ma sensu.... Mam nadzieje, ze dowiemy sie jak najszybciej, bo przepis fajny Big Smile Big Smile . A jakby co, to ja zrobie maly zaczyn, a potem dopiero calosc ( po polowie, oczywiscie) tmrc_emoticons.;)  Wyjsc, wyjdzie, musi Big Smile tmrc_emoticons.;)  

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :DCiekawy ten przepis ,tylko

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na maja 4, 2013 at 04:28.

    tmrc_emoticons.DCiekawy ten przepis ,tylko czy taką ilość mąki uciągnie nasz temiś i czemu dowolność drożdży tmrc_emoticons.) Nie żebym się czepiała ,ale od czego jest uzależniona ilość drożdży?Czemu zamiast zrobienia zaczynu sypiemy mąkę i na to drożdże ,po co odpoczynek ?Według mojej skromnej wiedzy drożdże same (tylko z mąką nie ruszą)Może nie mam racji .Proszę o wyjaśnienie tych kwestii , awtedy dołożę do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis bardzo ciekawy :) 

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na maja 3, 2013 at 21:02.

    Przepis bardzo ciekawy tmrc_emoticons.)  obejrzałam link i jestem pod wrażeniem wykonania chlebka tmrc_emoticons.) dziękuję za przepis i pozdrawiam Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze