Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 1000 g mąki pszennej
- 3 jaja duże
- 3 łyżki octu winnego, lub 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczki soli
- 0,5 litra mleka letniego
- 40-50 g drożdży świeżych
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia wsypać mąkę, na wierzch pokruszyć drożdże i zalać odrobiną mleka. Odczekać 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. 5 min/obr. interwał (co jakić czas łopatką zdejmować ciasto ze ścianek naczynia). Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę i krótko wyrobić. Kulę ciasta podzielić na 4 części. Każdą z tych części rozwałkować na okrąg o średnicy ok 30-35 cm i grubości ok 1 cm.Pierwszy placek ciasta smarujemy dokładnie rozpuszczonym masłem, przykrywamy drugim płatem ciasta i znów smarujemy i tak postępujemy ze wszystkimi czterema kołami. Wierzch ostatniego również powinien być posmarowany. Teraz dzielimy równo na 16 kawałków jak tort.Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia. Każdy trójkąt ciasta drożdżowego zwijamy dokładnie jak rogale począwszy od najszerszej części do najwęższej i układamy w tortownicy (11 dookoła a 5 w środek tak jak na zdjęciu.) Wierzch polać ewentualnie pozostałym masłem. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30-35 minut (do suchego patyczka) w temp 200 stopni. Jeśli w trakcie pieczenia chlebek zbyt bardzo będzie się rumienił - przykryć folią aluminiową.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
przepis zaczerpnęłam ze strony "moje pasje"
//mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/05/bugarski-chlebek-sonecznik.html
polecam- pycha!!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper przepis ,robiłam
Super przepis ,robiłam chlebek w lecie na grilla.Wyszedł super
baaardzo się cieszę, że
baaardzo się cieszę, że wszystkim Thermomaniaczkom ten chlebek wychodzi i smakuje !!
dziękuję za wpisy i pozdrawiam
Dzisiaj piekłam jako dodatek
Dzisiaj piekłam jako dodatek do grila, goscie byli zachwyceni. Polecam
Droga Hanno, jak napisałam
Droga Hanno,
jak napisałam poniżej przepisu zaczerpnęłam go ze strony j/w i nie wiem dlaczego i po co ten odpoczynek drożdży
Wstawione fotki są mojego autorstwa; Upiekłam wczoraj to ciasto i dziś na majówkę było rewelacją !!!
W oryginalnym przepisie jest podane 40 g drożdży, ale mi wydawało się trochę mało więc dałam 50 g, dlatego tak wpisałam , ale oczywiście możesz dać 40 g jak jest oryginalnie
Co do ilości mąki i pracy TM- też miałam obawy czy TM da radę ale dał !! pomagałam tylko troszkę kopystką, zresztą po podwojeniu objętości jeszcze raz lekko zagniatasz więc na pewno wyjdzie i Tobie wspaniałe ciasto
Smakowo rewelacja- jeśli ktoś lubi ciasta drożdżowe, niezbyt słodkie to warto spróbować. Zawsze można poprzestać na jednym razie, choć osobiście myślę, że na tym się nie skończy
jeszcze raz polecam i smacznego
Chlebek upieczony i zjedzony.
Chlebek upieczony i zjedzony. Ja pieke z polowy porcji, raz robilam na slodko, a raz z ziolami, czosnkiem i serem do grilla. Obie wersje pyszne Musze powiedziec ze to puch a nie chlebek
Dzisiaj znowu bede piekla, tym razem krazki posmaruje maslem i delikatnie dzemem, reszte jak w przepisie.
Weroniko, każdy sposób dobry
Weroniko, każdy sposób dobry a jak jeszcze wychodzi smacznie to już w ogóle jest super!
oczywiście, że można podzielić ciasto na 2 części, można też w ogóle zrobić z połowy składników jak ktoś ma małą forenkę pomysłowość wręcz wskazana
Twój chlebek też wygląda wspaniale i wierzę, że tak też smakuje!!
pozdrawiam sedrdecznie!
p.s. ja też śledzę Twoje przepisy aga
Wypròbowany, bardzo smaczny
Wypròbowany, bardzo smaczny Thermos dal rade wymieszac, choc, az mi sie serce sciskalo, jak pracowal ... Nie bede go wiecej tak przesilac, bede robila po polowie, ale pròbe przeszedl na 6+ i chlebek pyszny Pozdrawiam
[[wysiwyg_imageupload:619:]]
Ps. zrobilam w kwadratowej blaszce, bo wszystkie okragle mialam zajete.... Skonczyly mi sie przy okazji i jajka, wiec popedzlowalam mlekiem, ale wyszlo super i tak
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
cieszę się, że smakował
cieszę się, że smakował przez to, że jest "składany" fajnie się później rwie chyba nie może nie wyjść...?
pozdrawiam
Upekłam ten chlebek
Upekłam ten chlebek REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jola
ale kusicie kobitki tymi
ale kusicie kobitki tymi ciastami, chlebkami i buleczkami
Mogla bym do ktorej wpasc i sobie cos upiec, moj piekarnik jak by to powiedziec ladnie sie popsul!
Na nowa kuchenke musze poczekac ok 3 tyg.
Oczywiscie przepis dodaje do ulubionych
ciekawa propozycja Na
ciekawa propozycja Na pewno wykorzystam przepis Dziękuję
Chlebek upieklam wg org
Chlebek upieklam wg org przepisu "moje pasje" ,Wszystko wyszlo idealnie. Moja rodzinka zajada się nim. Nie ma się takze czego obawiać,thermomix poradzil sobie wspaniale z 1kg mąki. Jak najbardziej polecam.
Ciasto ciekawe. Dodaje do
Ciasto ciekawe. Dodaje do wyprobowania. Bardzo lubimy drozdzowe wypieki p
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Hannna napisał: :DCiekawy ten
Maki za duzo, masz racje Haniu, trzeba robic po polowie, zeby nie przesilic TM. Raz moze pòjsc dobrze, a drugim razem siadzie i bedzie klopot. Trzeba sie trzymac instrukcji obslugi. Ilosc drozdzy nie jest uzalezniona od niczego. Im zdrowiej chcemy jesc, tym mniej ich dodajemy, i tym dluzej pozostawiamy ciasto do wyrosniecia. I tym lepiej trawimy Mozna dodac i mniej. Te 15min, to nie wiem.... zobaczymy co nam powie autorka przepisu. Nie ma sensu.... Mam nadzieje, ze dowiemy sie jak najszybciej, bo przepis fajny . A jakby co, to ja zrobie maly zaczyn, a potem dopiero calosc ( po polowie, oczywiscie) Wyjsc, wyjdzie, musi
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
:DCiekawy ten przepis ,tylko
Ciekawy ten przepis ,tylko czy taką ilość mąki uciągnie nasz temiś i czemu dowolność drożdży Nie żebym się czepiała ,ale od czego jest uzależniona ilość drożdży?Czemu zamiast zrobienia zaczynu sypiemy mąkę i na to drożdże ,po co odpoczynek ?Według mojej skromnej wiedzy drożdże same (tylko z mąką nie ruszą)Może nie mam racji .Proszę o wyjaśnienie tych kwestii , awtedy dołożę do wypróbowania
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Przepis bardzo ciekawy :)
Przepis bardzo ciekawy obejrzałam link i jestem pod wrażeniem wykonania chlebka dziękuję za przepis i pozdrawiam