3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki śniadaniowe z ziarnami


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

Bułeczki śniadaniowe z ziarnami

  • 550g mąki pszennej
  • 150g mleka
  • 100g wody
  • 100g drobnych ziaren (ja daję mix: słonecznik, siemię, sezam)
  • 2 łyżki miękkiego masła (może być klarowane)
  • 20g świeżych drożdży
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • rozbełtane jajko lub mleko do posmarowania + ulubione dodatki do posypania po wierzchu
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy z wodą (2min/37st/obr.2), a nastepnie trochę mniej niż połowę odlewamy do kubka. Do części, która pozostała w naszyniu dodajemy cukier, pokruszone drożdże, czubatą łyżkę mąki (mąkę można pominąć), a potem mieszamy (2min/37st/obr.2)* i pozostawiamy na 15min (pokrywa ma być zamknięta).
  2. Gdy zaczyn drożdżowy zacznie pracować i powiększy swoją objętość (to znak, że drożdże zaczęły pracę) dodajemy pozostałe skłądniki, zaczynając od mokrych (pozostałe mleko z wodą, masło i jajko), a kończąc na suchych składnikach. Wyrabiamy ciasto (3min/Ciasto). Gotowe ciasto powinno stanowić jedną masę, która z łatwością odchodzi od naczynia.
  3. Wyrobione ciasto pozostawiamy w zamkniętym naczyniu na 45-60min aż znacząco zwiększy swoją objętość**.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na wybraną ilość kawałków i z każdego z nich formujemy bułeczki dowolnego kształtu***. Gotowe bułeczki układamy w odległości od siebie (bułeczki urosną podczas pieczenia) na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy ulubionymi dodatkami, a następnie odstawiamy jeszcze na 10-15min.
  5. Wstawiamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 190℃ (dół+termoobieg lub sam termoobieg) i pieczemy 20min aż bułeczki nabiorą złotego koloru.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

*szybsza wersja: mleko z wodą podgzrewam w mikrofali przez 30s, nastepnie połowe roztrzepuję w miseczce z cukrem, drożdżami i łyżką mąki

**można też wyciągnąć ciasto z naczynia,uformować z niego kulę i odstawić w dużej misce (można ją lekko posmarować tłuszczem, choć je nigdy tego nie robię), w ciepłym miejscu - ja wolę zdecydowanie tę wersję


*** filmik instruktażowy do zawijania bułeczek w taką formę jak na zdjęciu: https://www.facebook.com/DziewczynaInformatyka/videos/1484156791706050/


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy