3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki psitki


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 25 gramów drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki cukru
  • 0,3 litra mleko letnie
  • 350 gramów mąka pszenna typ 450
  • 350 g mąka pszenna typ 650
  • 2 porcje jajka kurze
  • 25 g masło miękkie
  • 2 łyżeczki soli
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 1h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21
5

Przygotowanie

    Domowe bułeczki wrocławskie /poznańskie
  1. Drożde pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym. Zalać 50ml (3-4 łyżki) letniego mleka i dodać cukier. Całość wymieszać 3min/obr2 (można podgrzewać w trakcie mieszania do 37 stopni) (tak aby zaczyn spienił się). Odczekać 15 min, aż zaczyn podwoi swoją objętość
  2. Dodać mąkę, sól, miękkie masło, roztrzepane jajka i mleko - 3min/Closed lidDough mode
  3. Ciasto przełozyć do miski, przykryć sciereczką odstawić w ciepłe miejsce na ok 45min. (aż ciasto podwoi swoją objętość)
  4. Z wyrośnietego ciasta uformować bułeczki (wielkość według uznania - mi wychodzi ok 14 bułeczek dość sporej wielkości), obtoczyć delikatnie w mące - ułożyć na papierze do pieczenia na blasze, przykryć sciereczka i odczekac 10 min. Gdy bułki wyrosną naciąć na każdej z nich dość głęboki rowek
  5. wstawić bułki na blasze do wczesniej nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec ok 15-20 min aż się lekko zarumienią.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy