3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułeczki DYNIE


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Dodatkowo:

  • 1 jajko, roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
  • kilka orzechów włoskich

Składniki na 10 sztuk

  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g puree z dyni
  • 45 g masła extra, roztopionego i przestudzonego
  • 1 jajko
  • 150 g mleka
  • 14 g drożdży świeżych, lub 7 g suchych
  • 360 g maki pszennej chlebowej
  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego przesiać mąkę pszenną wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki, pod sam koniec dodając masło. Wyrobić ciasto - Ciasto/ 5 min. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

    Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 części.  Uformować z nich okrągłe bułeczki (kształt kuli) i ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Uformować dynie - lekko spłaszczyć, następnie ostrym nożem ponacinać każdą bułeczkę po bokach, aż do samej blaszki - wykonując 8 nacięć (środka nie rozcinamy).

     

     

  2. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

    Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. W środek włożyć kawałek orzeszka 

    Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis na puree zrobiłam wg przepisu:

//www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/puree-z-dyni/461426

A przepis na bułeczki DYNIE pochodzi ze strony "Moje wypieki".

 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz