 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                4h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                4h 25min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     5 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
- TM 5
opublikowany: 01/07/22
                            
                zmieniono dnia: 01/07/22
                    Składniki
Chłodnik z botwinki
Zupa
- 1 rzodkiewka, pęczek
- 5 ogórek gruntowy, sztuki
- 400 g czerwone buraki
- 3 łyżeczki koncentratu bulionu, warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1000 g wody
- 3 ziele angielskie, mielone, ziarna
- 2 liście laurowe, suszone
- 1 łyżeczki sól
- 2 łyżeczki sok z cytryn
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżeczki cukru, do smaku
- 1 łyżeczki Przyprawy, uniwersalnej
- 1 jogurt grecki, duże opakowanie
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1.Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić [img title="" height="" width=""]https://www.przepisownia.pl/bundles/tmrcfront/images/tinymce_icons/blend.png[/img]12 s/obr. 4
 2. Dodać wodę, czosnek, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną, sól i pieprz, gotować 25 min/100°C/obr. 1
 3. Dodać ocet winny, sok z cytryny, cukier, gotować 5 min/100°C/obr. 1
 4. Zupę ewentualnie doprawić do smaku.
 5. Przelać do garnka , dodać posiekaną botwinkę, pokrojone w plastry ogórki i rzodkiewkę. Przykryć pokrywką. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Najlepiej na noc.
 6. Ostudzoną zupę zamięszać w garnku i dodać do niej całe duże opakowanie gęstego jogurtu np greckiego. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
 7. Podawać zimną z dodatkiem ugotowanych jajek i młodych ziemniaków. Można posypać koperkiem.
 Idealna na upały polecam.
Przygotowanie barszczu
Porady
Barszcz najlepiej ugotować dzień wcześniej wieczorem i zostawić na noc do ostygnięcia. Rano zaprawiamy jogurtem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia przed obiadem. Na upały - idealny !
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze