- TM 31
 
Składniki
- 250 g świeżych żurawin
 - 2 twarde, słodkie gruszki
 - 1 pomarańcza
 - 100 g wody
 - 150 g cukru
 - 2 łyżki miodu
 - szczypta soli
 - mielony cynamon na czubek łyżeczki
 - 5 goździków
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Żurawinę płuczemy i przebieramy
Gruszki i pomarańczę obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do kielicha wlewamy wodę i cukier, temp.100* , 7 mniutDodajemy żurawinę, gruszki, pomarańczę, gożdziki i cynamon i gotujemy na wstecznych obrotach temp.90* aż gruszki staną się szkliste, żurawiny popękają, a nadmiar płynu odparuje.
jeśli chcemy mieć gładką konsystencję to teraz mixujemy obr.8-10, 30 sek.
Przyprawiamy je do smaku miodem i solą.Mieszamy 5 sek. obr.5
Przekładamy do słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 mniut.Podajemy na ciepło lub na zimno do pieczonego mięsa lub do sera.
Świetnie smakuje jako sos na zimno z łyżką majonezu i musztardy

Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Pozdrawiam!
Żurawina wychodzi rewelacyjna,
za drugim razem dodałam mniej wody tylko trzy łyżki zamiast 100g,ponieważ owoce puszczają sok i trzeba później długo odparowywać.
Rewelacja do mięs, kaczuszki , oscypka
Palce lizać
 
Lubię takie połączenia. Zapisuję do wypróbowania jak tylko będzie żurawina