 
                                            
                                    - TM 31
Składniki
- Ciasto:
- 1 jajko
- 1 MT mleka
- 80 g masła
- 20 g drożdży
- szczypta cukru
- 350 g mąki pszennej
- sól.
- Farsz:
- 1 kg surowego mięsa ( najlepiej jak będą to różne gatunki np. piersi kurczaka , kawałek wieprzowiny, kawałek chudego boczku surowego)
- 250 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 1 ugotowany ziemniak
- 1/2 pęczkazielonej pietruszki
- 2 surowe jajka
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz ,przyprawa do mięs lub Vegeta( wg upodobania)
- jajko do posmarowania ciasta
- 1/2 l wody.
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto: - W naczyniu umieścić wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki i soli podgrzać - czas 3 min./ temp. 37 stopni/poz. 2. - Następnie dodać przesianą mąkę ze szczyptą soli i wyrabiać 4 min/Interwał. - Ciasto przełożyć do miseczki ,nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1/2 godz.(ciasto powinno podwoić swoją objętość). - Farsz: - Na wirujące noże wrzucić pietruszkę , rozdrobnić kilka sek. Przełożyć do miseczki. - Do naczynia wlać wodę, w koszyczku umieścić pokrokone mięso , natomiast na dolnej części Varomy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość uparować 30 min,temp. Varoma.poz 1. Wyjąć. - Do naczynia włożyć cebule , rozdrobnić 5 sek/poz.6., zgarnąć ze ścianek naczynia wlać oliwę i smażyć 4 min. /Varoma/poz.1 . - Mięso przestudzić nastepnie zmielić wrzucając porcjami na wirujące noże -poz.8.Do ostatniej porcji dodać ugotowany ziemniak. - Całośc wymieszać w misce dodając pieczarki, 2 surowe jajka , pietrruszkę oraz przyprawy .Wyrobić farsz. - Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta dopasowanego do wielkości formy do pieczenia. Formę wyłożyc papierem , przełożyć ciasto na papier. Linijką zaznaczyć w cieście dwie równoległe kreski, zachowując z każdej strony margines ok. 8 cm.W pozostawionej części marginesu wykonać regularne cięcia ciasta ,aby uzyskać paski o dł. 8 cm i szerokości 2 cm. - Nadzienie ułożyć wzdłuż ciasta, w środkowej jego części ułożyć farsz. Po środku położyć przekrojone połowki jajek na twardo , następnie zakryć farsz z dwóch stron paskami ciasta. lekko je krzyżując. Wierzch przeplatanki posmarować rozmąconym jajkiem. - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni ,na około 35-45 min. Podawać na ciepło lub na zimno. 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                        



 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Małgosiu, bardzo ciekawy przepis, a odkryłam go dopiero dzisiaj. Mylśę, że można do farszu wykorzystać mięso z gotowanego rosołu niedzielnego i mamy obiadek na nastepny dzień. Super. Wypróbuję  z pewnościa.
 Wypróbuję  z pewnościa. 
Wbrew pozorom nie jest to trudne danie do zrobienia.Ja robię je z farszem mięsno-pieczarkowym, ale dowolnośc jest tu duża. Koleżanka moja robi je z pieczarkami i żółtym serem Smacznego!