 
                                            
                                     
                                    Składniki
ciasto
- 10 gramów oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 gramów mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 175 gramów wody
- 1 łyżeczki cukru
- 20 gramów drożdży
nadzienie
- 6 pomidorków daktylowych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczki oregano
- 6 oliwek czarnych bez pestek
- 3 ząbki czosnku
- 30 gramów oliwy z oliwek
- 8 plasterków cienkiego salami
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier i wodę podgrzać 1min30s/37*C/obr.2 - 2.Dodać mąkę, sól i oliwę wyrobić 2min30s/  "Blokada naczynia miksującego" / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" . Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. "Ciasto" . Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.- 3. 10 min przed upływem godziny rozgrzać piekarnik do 200*C. 
- 1. Do naczynia włożyć czosnek, oliwki, oregano, bazylię, sól i 30 g oliwy. Rozdrbnić 5s/obr.5 - 2. Pomidorki przekroić na połówki . - 3. Pomidorki i plasterki salami zalać oliwą z dodatkami i odstawić na 10 min. (najlepiej w czasie kiedy rozgrzewamy piekarnik) - 4. Ciasto po godzinie wyjąć posmarowanymi oliwą dłońmi przełożyć na blaszkę również posmarowaną oliwą o wymiarach ok.22x28cm, rozprowadzić równomiernie (grubość ok.1,5cm). - 5. Palcami robić wgłębienia w cieście wsadzać w rządkach pomidorki wypukłą częścią do dołu oraz salamii zwinięte w różyczki. - 6. Resztą marynaty posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok.20-25 min, aż będzie rumiane. 
Ciasto
Nadzienie i pieczenie
Porady
Salami najlepiej by było cieniutko pokrojone, ja używam pakowanego z jednego ze znanych dyskontów.
Focaccia świetnie smakuje sama, ale też jako dodatek do zup kremów.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Rewelacja,moi goście byli zachwyceni POLECAM
 POLECAM
            
Wyszła super ! Robiłam naraz 4 blachy. Jedyne co, to trzymałam w piekarniku 40 min. Dodatkowo przed ułożeniem dodatków całość posmarowałam pesto z pomidorów.
Wspaniałe i proste danie,.polecam