 
                                            
                                    - TM 5
Składniki
ciasto
- 1 szkl kefiru lub maślanki
- 1/2 szkl oleju
- 1 czubate łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 szkl mąki pszennej
- 14 g suchych dożdży, lub
- 50 g świeżych drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Kefir, olej, cukier, sól, drożdże wrzucamy do miski Thermomixa, zakładamy pokrywę i ustawiamy 4min/37temp/1obroty  "Brak obrotów wstecznych" "Brak obrotów wstecznych"
- Dodajemy 2 szkl mąki, nakładamy pokrywę i ustawiamy 3min  "Ciasto" interwał. Po 1 min, bez wyłączania, przez otwór w pokrywie, dodajemy 1 szkl mąki. "Ciasto" interwał. Po 1 min, bez wyłączania, przez otwór w pokrywie, dodajemy 1 szkl mąki.
- Sprawdzamy ciasto, masię nie przyklejać do rąk. Jeśli się klei dodajemy jeszcze małą ilość mąki do momentu jak ciasto przestaje się kleić. 
- Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30min do 1 godz. 
- Po tym czasie, wyrabiamy ciasto ręcznie, żeby pozbyć się bąbelków powietrza. 
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
- W tym czasie nadziewamy i formujemy pierożki (tak jak normalne pierogi tylko większe).Nadzienie do pierożków może być jakie chcecie. Słodkie, z mięsem czy z kapustą (idealne na święta do barszczu czerwonego). 
- Pieczemy 15 min na złoty kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika, jak jeszcze gorące, smarujemy wierzch olejem. Zatrzymają dłużej świeżość i będą miekkie i pulchniutkie.SMACZNEGO!!! 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze