thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

ciasto

  • 250 gramów sera białego
  • 125 gramów masła
  • 250 gramów mąki pszennej
  • 1 płaskich łyżeczek soli drobnej

farsz

  • 500 gramów watróbki drobiowej
  • sòl, pieprz, majeranek, pietruszka
  • 2 czubate łyżki parmezan mielony

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    farsz
  1. Wątróbkę umyć, oczyścić, ułożyć na blaszce, doprawić dobrze pieprzem i majerankiem i upiec w piekarniku 20-30 minut w 200 stopniach (można też ugotować na Varomie lub usmażyć).

    Po upieczeniu ostudzić, włożyć do naczynia miksującego, dodać parmezan i rozdrobnić 5 sekund/ obr.4./ kopystka (Fajnie jak zostają większe kawałki, jeśli wątróbka jest twardsza, np. z indyka, można zwiększyć obroty).

  2. ciasto
  3. Składniki umieścić w naczyniu, wymieszać 20-30 sek./obr. 5-6.

    Zrobić kulę z ciasta i umieścić w lodówce.

    Najlepiej jest kolejno: wstawić wątróbkę do pieczenia, zrobić ciasto, wymieszać ostudzony farsz.

    Cienko rozwałkować ciasto, wycinać okrągłe placuszki, nakładać sporą porcję farszu i dokładnie posklejać brzegi.

    Można delikatnie zwilżyć z wierzchu i posypać ziołami lub przyprawami, ale bez posypki też są pyszne!

    Piec 25 minut w 200 stopniach.

Porady

Świetnie smakują jako przekąska, są dobrym "przemytnikiem" wątróbki dla dzieci, które za nią nie przepadają tmrc_emoticons.;), pozostają świeże dłużej niż drożdżowe i są delikatniejsze w smaku.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Delikatne pieczone pierożki - pyszne !!!

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 21, 2014 at 22:34

    Trafiłam na przepis przez przypadek i... już wiem co jem jutro na kolację tmrc_emoticons.D Zapowiadają się pysznie!

    Edit: robiłam, wyszło tego mnóstwo tmrc_emoticons.;) Polecam jednak zrobić mniej na pierwszy raz. Dobre, choć dla mnie nieco za suche...

  • maja 20, 2013 at 22:12

    Pierożki bardzo smaczne, zrobiłam z mięsem mielonym i pieczarkami, bo watróbki nie lubimy tmrc_emoticons.D polecam wszystkim tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

  • stycznia 17, 2013 at 22:00
    5.0

    Cooking 10Wypróbuję w sobotę tmrc_emoticons.D Big Smile  Pozdrawiam Party Love

  • stycznia 17, 2013 at 16:05

    No to u mnie Verciu taka wersja Light tmrc_emoticons.;)

  • stycznia 17, 2013 at 15:14

    Potwierdzam, pyszne Big Smile  Robie ciasto prawie identyczne ( wariant usmieszki jablkowe), tylko dodaje 250g margaryny. Ciasto jest neutralne, mozna je nadziewac na slono lub na slodko i dlugo utrzymuje sie swieze Big Smile Big Smile

  • stycznia 17, 2013 at 09:56

    Muszę spróbować  tmrc_emoticons.)  U mnie połowa dzieci uwielbia wątróbkę a połowa nie może na nią patrzeć tmrc_emoticons.D  Ciekawe jak zareagują, czy wyczują? 

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: