

Składniki
ciastoII
- 50 gramów mąki
- 70 gramów cukru
- 4 jajka
- 2 płaskich łyżek kakao
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
Ciasto III
- 5 białek
- 150 gramów cukru
- 200 gramów orzechów
- 1 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto IV
- 200 gramów wiórków kokosowych
- 150 gramów cukru
- 5 białek
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
krem
- 3 kostki masła
- 1 galaretka WIŚNIOWA
- 1 puszkabrzoskwiń
- 1 puszka ananasów
- 15 łyżek cukru
- 10 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki
- 2 cukry waniliowe
- 1 litra mleka
- 1 mały słoik drylowanych wiśni w syropie
Ciasto I
- 100 gramów cukru
- 80 gramów mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
ciasto 1:
Ubić pianę z białek przy pomocy motylka 3 min,poz 3 dalej ubijać dodając cukier,po jednym żółtku na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia,wyłożyć na blachę,piec 25 min temp 180 stopni
Ciasto 2:
Postępować jak w przepisie na ciasto1 tylko dodać kakao
Ciasto 3:
Orzechy zmielić 5 sek poz 5.Umyć naczynie miksujące i wytrzeć do sucha. Ubić pianę z białek z motylkiem poz 3 ,3 min,dodać stopniowo cukier,gdy jest dobrze ubite dodać orzechy zmieszane z mąką i proszkiem do pieczenia ,lekko wymieszać,wyłożyć nablachę i piec 30 min,temp 170stopni
Ciasto 4:
Ubić białka z motylkiem dalej ubijać dodając cukier,potem delikatnie wymieszać zresztą składników ,wyłożyć na blachę i piec 20 min,temp 180 stopni.
Krem:
Galaretkę rozpuścić w1/2 szkl gorącejwody wystudzić.Ananasy i brzoskwinie z puszki pokroić w drobną kostkę,od wiśni odlać syrop.1/2 litra mleka zagotować z cukrem kryształem i waniliowym.W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka,do gotującego się mleka wlać roztrzepaną masę i ugotować budyń.utrzeć masło poz 3 czas 2 min ,dalej ucierać dodając przestudzony budyń pomagając sobie kopystką ponieważ jest dużo masy,odłożyć trochę masy do dekoracji.Masę podzielić na 3 części,do jednej części dać tężejącą galaretkę i wymieszać na poz 2
Przełożenie:
ciasto 1- połowa pierwszej części masy,pokrojone brzoskwinie i reszta 1 masy-ciasto orzechowe-połowa masy z galaretkąna to wiśnie i reszta masy-ciasto kokosowe-połowa trzeciej części masy,na nią ananasy i resztamasy-ciasto kakaowe .Udekorować odłożoną masą i owocami
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A wyjdzie wszystko OK, jeśli upiekę biszkopty w tortownicy o średnicy 24?
Na początku wydaje się bardzo trudne, ale wcale tak nie jest. Fakt - wymaga trochę czasu, ale efekt....powala na kolana...
Witaj, rozmiar blachy na którym pierkę to 24cm x 40 cm. Oczywiście, że jest to tort konkursowy
Tort dość pracochłonny, ale z pewnością będzie pyszny. Nie wiem tylko na jakich blachach to pieczesz? Czy na tortownicy?
Czy to jest tort konkursowy? Na zdjęciu jest liczba 60.