Składniki
dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciasta
 - 40 g płatków migdałowych
 
ciasto:
- szczypta soli
 - 2 jajka
 - 90 g masła
 - 550 g mąki pszennej typ 550
 - 90 g cukru
 
rozczyn:
- 80 g mąki
 - 20 g świeżych drożdży
 - 1 łyżeczka cukru
 - 200 g mleka
 
nadzienie:
- 600 g gotowej masy makowej
 - garść żurawiny
 - garść rodzynek
 - 5 suszonych moreli
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wkładamy masło i roztapiamy czas 2 min/ 80 stopni/ obr 2. Masło przelewamy do miseczki, naczynie płuczemy wodą. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy czas 1 min/ 60 stopni/ obr.2. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąkę, mieszamy czas 10 sek, obr.3-4. Zostawiamy w naczyniu na 10 minut do wyrośniecia rozczynu.
Nastepnie dodajemy składniki na ciasto : mąkę, cukier, rozpuszczone masło, jajka i sól i mieszamy czas 10 sek, obr.3, nastepnie wyrabiamy czas 2 min/ Interwał.
Ciasto przekładamy do miski i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny.
Do masy makowej dodajemy rodzynki, żurawinę i pokrojone na kawałeczki morele, mieszamy łyżką.
Na wysypanej mąką stolnicę wykładamy ciasto i dzielimy na dwie części, każdą z części wałkujemy na owalny, prostokatny placek, smarujemy nadzieniem i zwijamy jak roladę, nastepnie nalezy przekroić rulon pośrodku wzdłuż, ale nie do końca,z powstałych pasków pleciemy warczocz. Tak przygotowane warkocze przekladamy na wyłożoną papierem blaszkę i zostawiamy jeszcze 1 godzinę do wyrośnięcia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez czas 30-40 minut do zarumienienia.
Porady
[[wysiwyg_imageupload:1917:]][[wysiwyg_imageupload:1916:]][[wysiwyg_imageupload:1915:]][[wysiwyg_imageupload:1914:]][[wysiwyg_imageupload:1913:]][[wysiwyg_imageupload:1912:]]
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 21
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
ja mam pytanie w kwestii splatania tego warkocza, po przecieciu walka na pol beda dwie czesci, czyli je skrecic tylko tak?
Bardzo fajny przepis warkocz jest pyszny i dla początkującej osoby również do zrobienia
 ja mase makową również zrobiłam sama. Polecam bardzo gorąco
Rewelacja, pyszności.
Wygląda świetnie i smakuje jeszcze lepiej. Robiłam go wiele razy w werssji z makiem ale też z serem czy też z jabłkami. Zawsze wychodzi idealnie. Polecam
Witaj Alu
 dziękuje za komentarz i ciesze się że ciacho smakuje 

 pozdrawiam serdecznie 
 
Zrobiłam z masą makową własnego przepisu, ale ciasto rewelacja, polecam!
Cieszę się Gabrysiu. Dziękuje za komentarz i pozdrawiam świątecznie
Warkocz upieczony, gościł na wigilijnym stole. Wszystkim smakował. Dzięi Marzenko.
 
Dziękuję Elu
 ciesze się, że warkocz smakował. Ja dodam jeszcze Twoją skórke pomarańczową  
 pozdrawiam 
Marzenko, robiłam próbę przed świętami. Zjedliśmy wszystko w sobotę i niedzielę
  Pyszny warkocz, kolejny, ten świąteczny zrobię z dużą ilością bakalii  
  Dzięki za przepis