 
                                            
                                    Składniki
- Ciasto:
- 2½ szklanki mąki pszennej
- 1¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka
- 1½ szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka winnego octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 ml czerwonego barwnika w płynie
- Masa:
- 2 opakowania serka kremowego, Philadelphia lub Mascarpone (1 opakowanie - 300 g)
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1¼ - 1½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Ciasto: - 1. Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.* - 2. Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać. - 3. W  "Blokada naczynia miksującego"  jajka lekko roztrzepać, obr.2  dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia obr.2. "Blokada naczynia miksującego"  jajka lekko roztrzepać, obr.2  dodać oleju, maślanki, barwnika, ekstraktu i wymieszać do połączenia obr.2.- 4. Składniki suche dodać do  "Blokada naczynia miksującego"  do składników mokrych, mieszać obr.2 na gładką masę. "Blokada naczynia miksującego"  do składników mokrych, mieszać obr.2 na gładką masę.- 5. Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. szybko wlać do ciasta, dalej wymieszając obr.2-3. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice. - 6. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić. - Masa: - 1. utrzeć masło na puszystą i jasną masę. 3-5min/obr.1 Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek i wymieszać, aby składniki się połączyły. Nie wolno zbyt długo mieszać, gdyż masa może się zważyć. - Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. - Dodatkowo można posypać wierzch okruchami ciasta ścinając z placków nożem milimetrową warstwę, co jest prostą i efektowną dekoracją - Przechowywać w lodówce. - Smacznego! 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                        

 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
zamiast barwnika może dać sok z buraka?
czy ktoś tak robił?
jakieś jeszcze wskazówki przed zrobieniem tego ciasta?
w oryginalnym przepisie nie dzieli się placków. ja zaś w swoim podzieliłam każdy na 2
w oryginalnym przepisie nie dzieli się placków. ja zaś w swoim podzieliłam każdy na 2
Sa dwie tortownice z ciastem. Na ile plackow trzeba kazde ciasto przekroic , zeby gruba warstwa przelozyc?przymierzam sie do upieczenia tego ciasta.
tak zgadzam się, też staram się unikać chemii, ale takiego efektu nie da się osiągnąć na bazie naturalnych barwników..... a raz można zrobić wyjątek, przecież nie codzień jadamy takie torty
ja mam zasadę, że jak robię ciasto w domu to bez dodatkow chemicznych bo takie kupuję w cukierni
http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e124.htm
tego barwnika użyłam do ciasta i nadal wszyscy żyjemy
tort robi wrażenie a smakuje wyśmienicie. ciasto jest bardzo wilgotne i smaczne
czy czerwony barwnik jest zdrowy