- TM 5
 
Składniki
200 g mąki przennej
- 100 g cukru
 - 2 jajka
 - 16 g cukru waniliowego
 - 150 g mleka kokosowego
 - 50 g wiórków kokosowych
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 jabłka
 - 5 łyżek cukru pudru
 - 120 g masła
 - 200 g mąki przennej
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto: Do naczynia miksującego wrzycamy masło, cukier i cukier waniliowy, utrzeć do jednolitej masy 30 s/obr. 4. ( Jeżeli ktoś woli ciasto mniej słodkie można dać mniej cukru)
Następnie wrzucamy jajka, utrzeć 20 s/obr.4
Do naczynia miksującego dodajemy na zmianę mąkę, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe i wiórki, miksujemy do połączenia składników 40 s/obr.3 . W razie potrzeby można jeszcze pomieszać kopystką
Do formy o wymiarach 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto.
Następnie obierać jabłka, przekroić na pół i ponacinać nożem tak jak na zdjęciu. 1/2 szklanki wody połączyć z sokiem z cytryny i pomoczyć kawałki jabłka, aby nie ciemniały podczas pieczenia. Na górę ciasta poukładać jabłka stroną wypukłą.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy 50 minut / 160 stopni. Powinno być lekko zarumienione.
Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru łączymy z 4 łyżkami mleczka kokosowego i mieszamy do otrzymania odpowiedniej konsystencji lukru.
Gotowe i ostudzone ciasto smarujemy lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO !!

Pryszne i szybkie ciasto kokosowe
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
smak super
 dzieki
wyszło pięknie
 
Wyglada smacznie, zredukuje tylko slodziwo i wrzuce ..... sliwki
Wlasnie sie piecze
 zrobilam jednak Dopiero dzis,redukowalam ilosc cukru na 60 Gr.i dalam zamiast masla Margarine niskokaloryczna. na wierzch jagody i jestem. ciekawa Co z tego wyjdzie...pieke 180 St.juz 40 i nadam nie jest zlociste wiec mysle ze z 60 min na pieczenie bedzie potrzebne.
Nie Wiem dlaczego Tak Malo gwiazdek wyglada smakowice,wyprobuje na Weekend