thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 21
opublikowany: 24/05/13
zmieniono dnia: 25/05/13

Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (20g)
  • 3 słoiczki dżemu rabarbarowego - u mnie ok.700 g
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel - u mnie cytrynowy
  • 100 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wkładamy mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka - wyrabiamy ciasto czas 40 sek, obr. 5-6, w razie potrzeby pomocna jest kopystka. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 25x40 - blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą, lekko dociskamy ciasto dlońmi. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni, grzanie góra/dół. Do naczynia wkładamy dżem rabarbarowy - przepis tutaj //www.przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCemik-rabarbarowy/454141 i wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy czas 10 sek, obr.2. Wykładamy na ciasto. Naczynie myjemy i wkładamy białka ze szczyptą soli i zakładamy motylek, ubijamy czas 4 min, obr.3. Po tym czasie dodajemy 100 g cukru i mieszamy jeszcze minutę, następnie dodajemy kisiel i mieszamy ponownie minutę przy obrotach 3. Pianę wykładamy na dżemik i posypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy około 1 godziny.

    Zamiast dżemu rabarbarowego możemy dać dżem porzeczkowy, agrestowy, jabłkowy i dowolny smak kisielu.

    Smacznego tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pyszne ciasto kruche z rabarbarowym dżemem :-)

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 22, 2022 at 19:25
    5.0

    Upiekłam po raz pierwszy to ciacho - REWELACJA. Ciasto szybkie, proste i MEGA smaczne. Co roku robię dużo różnych dżemów i dużo zaczynało mi zostawać. Nie wiedziałam co z nich zrobić a tu proszę, taki wspaniały przepis. Wykorzystałam dżem z truskawek, borówek i agrestu, taki mix. W smaku rewelacja. Bardzo dziękuję a przepis na zawsze zostanie z nami Smile

  • października 3, 2015 at 17:40
    5.0

    Piekłam pierwszy raz z przepisowni. Ciasto super przepis też bardzo łatwy i szybki. Gorąco poecam.

  • lipca 23, 2013 at 10:23

    Słoneczka polecam nową wersję ciasta - z wisniami tmrc_emoticons.D  potrzebujemy zamiast dżemu rabarbarowego 1 kg wiśni - waga przed wydrążeniem, 2 łyżki bułki tartej - wymieszać z wydążonymi wiśniami i wyłozyc na ciasto, do piany dodajemy kisiel wisniowy. Jest pyszne i szybko znika tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

  • czerwca 2, 2013 at 22:32

    Bardzo sie ciesze Moniczko ze upieklas ciacho i ze smakowalo tmrc_emoticons.D musze sama zrobic powtorke w wekend tmrc_emoticons.D dziekuje za komentarz i pozdrawiam tmrc_emoticons.D

  • czerwca 2, 2013 at 19:01

      Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Marzenko ciacho pyszne...Love" alt=Love src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" width=19 height=19> Oto dowód nr 1   


    [[wysiwyg_imageupload:661:]]

  • maja 26, 2013 at 19:15

    Dodaje ciasto do wypróbowania, cały czas jemy rabarbar tmrc_emoticons.D póki jest trzeba korzystać tmrc_emoticons.D zrobię ciacho i ugotuję kompocik z rabarbaru, mniam tmrc_emoticons.D

  • maja 26, 2013 at 17:32

    Polecam Aniu tmrc_emoticons.D a kompocik sama musze zrobić bardzo go lubię  tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

  • maja 25, 2013 at 12:44

    Dodaje do wypròbowania i ja Big Smile  Wyglada smakowicie tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p  Buziaki Love Love

  • maja 25, 2013 at 12:33
    5.0

    Kupiłam dziś 3 kg za 10 zł  Big Smile  Ucieszyłam się, że tak potaniał  tmrc_emoticons.)  Będę dzis robić dżemik i ciasto  tmrc_emoticons.p  Ale rodzinka się ucieszy  tmrc_emoticons.)  

  • maja 25, 2013 at 11:55
    5.0

    Elu ja rabarbar kupuję w Lidlu 1kg kosztuje 4,99 zł. Cooking 7 Marzenko dziękuję za przepis Love Pozdrawiam Party

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: