thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 25/10/12
zmieniono dnia: 01/11/12

Składniki

Krem:

  • 500 g mleko 3,2%
  • 55 g cukru
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 2 żółtka
  • 55 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny Kasia

Ciasto:

  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki, z widocznymi owocami

Piana białkowa:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  1. Budyń do kremu:

    1.Założyć motylek. Do naczynia wlać mleko, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Podgrzewać 8 min/90st.C/ obr.3

    2. Przełożyć do innego naczynia. Wystudzić.

    Ciasto:

    3. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

    4. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać żółtka, masło, mąkę, proszek do pieczenia, wyrobić 2 min/]Zablokowany /Interwał. Ciasto  podzielić na 2 części, rozwałkować  w  blaszkach o wym.30 x 25 wyłożonych papierem do pieczenia.

    5. Na jeden placek rozsypać równomiernie orzechy ( zostawiając pół szklanki do posypania wierzchu ciasta) i powciskać delikatnie dłonią w ciasto.  Podpiec w piekarniku 10 min. w temp. 180 st.C.

    6. Drugi placek równomiernie posmarować dżemem porzeczkowym, podpiec 10 min.

    Piana z białek:

    7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włóżyć motylek, wlać białka, wsypać sól, ubijać 6 min./obr.3. Po upływie 1,5 min. zacząć powoli dodawać cukier puder. Po 5 min. powoli wlać sok z cytryny. zdjąc motylek.

    8. Na placek z orzechami nałożyć cienką warstwę piany i piec 20 min. w temp. 160 st. C.Ostudzić.

    9. Na placek z dżemem wyłożyć pianę, posypać rozdrobnionymi orzechami i lekko j powciskać. Piec 20 min. w temp. 160 st.C. Ostudzić.

    10. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć margarynę lub masło, ucierać 3 min/obr.3. Uruchomić ponownie na obr.3 i przez otwór w pokrywie dodawawać po łyżce ostudzonego budyniu. Otworzyć pokrywę, zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia resztki masła, zakryć pokrywę i ucierać 1 min/obr.4. Wyłożyć krem na cieńszy placek z orzechami.

    11. Wyjąć z blaszki placek z dżemem razem z papierem do pieczenia. Wsunąć cienką deskę pomiędzy papier a ciasto, a następnie zsunąć go z deski na placek z kremem.

    Smacznego !

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PYSZNOTKA

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 8, 2017 at 16:10

    Oj długo się to robi, ale efekt pychota. Przez pomyłkę wrzuciłam masło od razu ze wszystkim mimo to krem wyszedł ok. Może bardziej budyniowy niż kremowy ale różnicy w smaku nie ma.

  • lutego 4, 2016 at 10:46

    Robię bardzo często, na życzenie swoje i rodzinki tmrc_emoticons.) Nawet nie jest aż tak pracochłonne, jak wydaje się w opisie. A smak... prawdziwa pysznotka!

     

  • maja 7, 2015 at 00:42

    Życzę smaczego !

     

     

     

     

  • maja 1, 2015 at 11:59
    5.0

    Prawdziwa PYSZNOTKA Love Dziękuję za przepis Love

  • maja 1, 2015 at 11:45

    zrobie wkrotce,dziekuje za przepis

  • grudnia 2, 2012 at 22:12

    tmrc_emoticons.) Fajnie, że smakuje. Pochwała od mężczyzny- bezcenna. Moja rodziona też uwielbia to ciasto. Życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia.


    Krystyna

  • grudnia 1, 2012 at 09:45

    Pychota ta pysznotka. Różnorodność warst, mix smaków. Robi u mnie furorę ostatnio. Ja też będę zmuszony poprawić kartę deserów świątecznych. Pysznotka zawita tam na długo.


    Właśnie na tym ma polegać gotowanie z Thermomixem. Ma jedynie ułatwiać a nie skazywać nas na jednorodne wypieki.

  • listopada 1, 2012 at 16:51

    Dziękuję za trafne uwagi. Przepis poprawiłam. Pozdrawiam

  • października 25, 2012 at 23:56

    tmrc_emoticons.) Bardzo to pracochłonne, ale warte wypróbowania. Dodaję do swojej kolekcji bo uwielbiam krem budyniowy. Upiekę na święta. To coś nowego. Tylko dlaczego przy budyniu są obroty wsteczne? Tam nie ma żadnych kawałków, które nie powinny byc rozdrobnione? Czy nie powinno się założyc motylka?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: