 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                1h 20min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     24 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Ciasto
- 500 gramy mleka
- 100 gramy oleju
- 400 gramy cukru
- 2 jajka
- 540 gramy mąki
- 2 łyżeczki Soda oczyszczona
- 2-3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 50 gramy kakao
- 280 gramy konfitury, 2 słoiczki (śliwka lub czarna porzeczka)
Polewa
- 3 łyżki mleka
- 50 gramy cukru
- 120 gramy masła
- 4 łyżki kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180 st.C
- Mleko, olej, cukier, jaka, mąkę, sodę, przyprawę do piernika, kakao - wymieszać w  "Blokada naczynia miksującego"  - 1 min. / obr. 5 "Blokada naczynia miksującego"  - 1 min. / obr. 5
- Dodać 1 słoiczek konfitury - wymieszać 20s. /  "Obroty wsteczne"  / obr. 4 "Obroty wsteczne"  / obr. 4
- Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy
- Na masę wyłożyć punktowo kolejny słoiczek konfitury i delikatnie wmieszać go widelcem w surowe ciasto
- Piec przez 50-60 min.
- Mleko i cukier włożyć do  "Blokada naczynia miksującego"  i wymieszać lekko podgrzewając - 2-3 min. / 37 st.C / obr. 4-5 "Blokada naczynia miksującego"  i wymieszać lekko podgrzewając - 2-3 min. / 37 st.C / obr. 4-5
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  dodać masło - ustawić: 2 min. / 37st.C / obr. 4-5 "Blokada naczynia miksującego"  dodać masło - ustawić: 2 min. / 37st.C / obr. 4-5
- Na koniec dodać kakao i wymieszać na obr. 4-5
- Polewę wylać na upieczone ciasto
Ciasto
Polewa
Porady
Do surowej masy można dodać bakalie
Gotowe ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami
Potrzebne akcesoria:
Blacha o wymiarach zbliżonych do 40/25/6
Papier do pieczenia
                        Gotowe ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami
Potrzebne akcesoria:
Blacha o wymiarach zbliżonych do 40/25/6
Papier do pieczenia
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 21
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Wyszedł przepyszny, dałam 120 g cukru zamiast 400g. Bardo dobry 😊
Strasznie dużo cukru, połowa tej porcji wystarczy. Szybkie i smaczne ciasto, wilgotne. Polecam