 
                                            
                                     
                                    Czas przygotowania
                                50min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                50min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     10 
                                     kawałek/kawałki/kawałków 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 6
opublikowany: 16/02/20
                            
                zmieniono dnia: 23/02/20
                    Składniki
Ciasto marchewkowe z batatem
- 250 g marchewek, obranych i pokrojonych na kawałki ok 2 cm
- 250 g batatów, obranych i pokrojonych w kostkę
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 110 g oleju
- 3 jajka
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g miodu
- 125 g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu, mielonego
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Bataty i marchewki umyć i obrać. Marchewki pokroić na kawałki ok. 2 cm. Bataty pokroić w kostkę. Rozdrobnić 15 s./obr. 7 
 Składniki pozostawić w "Blokada naczynia miksującego" . "Blokada naczynia miksującego" .
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C grzanie góra-dół. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  dorzucić wszystkie pozostałe składniki tj. mąkę, olej, jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier i miód. Wymieszać 15 s./obr. 5. Kopystką zsunąć ze ścianek składniki, które się nie połączyły, wymieszać 10 s/obr. 5. "Blokada naczynia miksującego"  dorzucić wszystkie pozostałe składniki tj. mąkę, olej, jajka, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier i miód. Wymieszać 15 s./obr. 5. Kopystką zsunąć ze ścianek składniki, które się nie połączyły, wymieszać 10 s/obr. 5.
- Ciasto przelać do formy do pieczenia. Piec 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawić w środku jeszcze na 15 minut. Po tym czasie wyjąć do ostudzenia.
Porady
Ciasto będzie optymalnie słodkie. Jeśli ktoś woli słodsze, może dodać więcej cukru.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 6W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Ciasto przepyszne Polecam