Czas przygotowania
                                13h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                13h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
ŚLEDŹ W MARYNACIE
- 500 g filetów ze śledzia a la Matjas solonych, dodatkowa woda lub mleko do namoczenia
 - 150 g oleju
 - 150 g wody
 - 80 g octu winnego białego
 - 30 g octu balsamicznego
 - 50 g cukru
 - 200 g cebuli czerwonej, obranej pokrojonej w półksiężyce
 - 80 g Suszonych śliwek, miękkie
 - 50 g orzechów włoskich, łuskanych
 - 20 g musztardy francuskiej
 - 4 liście laurowe
 - 5 goździków
 - 10 ziarenek ziela angielskiego
 - 15 ziaren pieprzu kolorowego
 - 1 szczypta pieprzu mielonego
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Śledzie zalać wodą lub mlekiem odstawić na 
1-3godz. odmoczyć w zależności od zasolenia
2. Do naczynia miksującego wlewamy wodę,dodajemy goździki, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, ocet, cukier doprowadzamy do zagotowania 6min./100C/obr.0.5
3. Dodajemy cebulę, suszoną śliwke i orzechy 15s/100C/
"Obroty wsteczne" obr.1
4. Pozostawiamy w naczyniu do wystudzenia.
5. Do gotowej zalewy dodajemy olej, musztarde francuską 10s.obr.
"Obroty wsteczne" 1,5
6. Śledzie kroimy na kawałki i zalewamy gotową zalewą.
7. Pozostawiamy na 12h w lodówce aby przeszły marynatą. 
ŚLEDŹ
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Przepis fantastyczny,śledzie przepyszne.To opinie gości którzy zajadali się rybą. Na pewno do przepisu będę powracać.Polecam
Super smak. Goście chwalili. Za rok na pewno zrobię na wigilię.
Śledzie fantastyczne w smaku! Dziękuję za podzielenie się przepisem. Nie mogłam wytrzymać i spróbowałam potrawy przed "przegryzieniem się". Jestem bardzo mile zaskoczona. Polecam niezdecydowanym. Mam nadzieję, że jutro gościom też zasmakuje.
Artur pl:Wszystko jasne. Dziękuję za wyjaśnienie.
Agary:Witam
Tak w pkt. 3 wystarczy 15 sekund gdyż chodzi tu bardzoej o wymieszanie składników i ich sparzenie .Dlatego też utrzymałem temperaturę grzania
Pozdrawiam Serdecznie Artur Zaskórski
Mam pytabie odnośnie pkt. 3 przepisu: czy na pewno chodzi i 15 sekund w temperaturze 100 stopni? Czy może miał to byc czas w minutach?