
Składniki
ROLADY
- 150 g wędzonego boczku, pokrojonego na mniejsze kawałki
- 400 g piersi z indyka + polędwiczka (łącznie), pokrojone na kawałki, najlepiej lekko zmrożone
- 1 całe surowe jajko
- 1/2 bułki, namoczonej w mleku
- sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku
- 700 g wody
I FARSZ PIECZARKOWY
- 200 g pieczarek
- 50 g cebuli
- 20 g oleju
- 1 całe surowe jajko
- sól, pieprz do smaku
II FARSZ POMIDOROWO - SEROWY
- 200 g sera feta lub mozzarella, pokrojonego w kostkę
- 50 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych, pokrojonych
- 1 szczypta suszonej bazylii
- pieprz do smaku
- sól do smaku, jeżeli użyjemy sera mozzarella
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ POŁOWĘ MIĘSA – OCZYWIŚCIE MIĘSO POKROJONE NA MNIEJSZE KAWAŁKI, NAJLEPIEJ LEKKO ZMROŻONE - ROZDROBNIĆ 10 S/OBR. 7. PRZEŁOŻYĆ DO INNEGO NACZYNIA. Z POZOSTAŁYM MIĘSEM CZYNNOŚĆ POWTÓRZYĆ.
2. DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ POKROJONY NA MNIEJSZE KAWAŁKI BOCZEK - ROZDROBNIĆ 3 S/OBR. 7.
3. DODAĆ DO BOCZKU WCZEŚNIEJ ZMIELONE MIĘSO, PRZYPRAWY, JAJKO ORAZ NAMOCZONĄ W MLEKU BUŁKĘ. WYROBIĆ 1 MIN/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ CEBULĘ - ROZDROBNIĆ 3 S/OBR. 5. KOPYSTKĄ ZGARNĄĆ CEBULĘ NA DNO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO.
2. DODAĆ PIECZARKI - ROZDROBNIĆ 3 S/OBR. 4.
3. DODAĆ OLEJ, DUSIĆ 2 MIN 30 S/VAROMA/OBR. 1.
4. FARSZ WYSTUDZIĆ, WBIĆ JAJKO, PRZYPRAWIĆ I WYROBIĆ 7 S/
"Obroty wsteczne" /OBR. 4.
WYROBIONE MIĘSO PODZIELIĆ NA 2 CZĘŚCI. ROZPROWADZIĆ MASĘ MIĘSNĄ NA FOLII SPOŻYWCZEJ. NA JEDNĄ CZĘŚĆ NAŁOŻYĆ FARSZ PIECZARKOWY, NA DRUGĄ MASĘ FARSZ POMIDOROWO – SEROWY. CAŁOŚĆ ZWINĄĆ JAK ROLADĘ. KOŃCÓWKI FOLII PODŁOŻYĆ POD SPÓD ROLAD (ZAWINĄĆ). OTRZYMANE W TEN SPOSÓB DWIE ROLADY UMIEŚCIĆ NA PRZYSTAWCE VAROMA.
2. DO NACZYNIA MIKSUJĄCEGO WLAĆ WODĘ, NAŁOŻYĆ PRZYSTAWKĘ VAROMA, GOTOWAĆ NA PARZE 40 MIN/VAROMA/OBR. 1. OSTUDZIĆ, USUNĄĆ FOLIĘ I POKROIĆ ROLADY NA PLASTRY.
MIĘSA:
I FARSZU:
ETAP KOŃCOWY - PRZYGOTOWANIE ROLAD:
Porady
ROLADY ŚWIETNIE SMAKUJĄ NA CIEPŁO JAKO DANIE GŁÓWNE NP. Z RYŻEM, LUB ZIEMNIAKAMI I DOWOLNĄ SURÓWKĄ ALBO NA ZIMNO, JAKO PRZEKĄSKA.
DOBRZE KOMPONUJĄ SIĘ Z BIAŁYM WYTRAWNYM LUB PÓŁWYTRAWANYM WINEM.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A ile ma być pierśi z indyka a ile polędwiczki ??? :O bo razem to 400g.
Zrobiłam dzisiaj,bardzodobre,polecam
dzięki agati
cieszę się, że smakowały. O to właśnie chodzi 
te roladki są rewelacyjne!! robiłam je już 3 razy za każdym razem coś zmieniam i co raz to lepsze
Dzięki za fantastyczny smakowity przepis
Haniu cieszę się bardzo
dzięki Marzenko
Super przepis, wygląda smakowicie
dodaje do wyprobowania 
Elunia skuś się
nie pożałujesz....
Kalucha trzeba dosyć ciasno zawinąć, żeby nadać im kształt, bo inaczej po odwinięciu folii nie będziesz miała rolady - tak żeby mięsko ściśle przylegało do farszu
Czy te rolady trzeba ciasno owinąć tą folią ? nie mam doswiadczenia z TM
Wyglądaja nieziemsko
Ale bym zaskoczyła rodzinke