 
    
            - TM 31
Składniki
ciasto
- 10 dkg drożdży
- 1 cukru
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki mleka
- 1 kg mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Pokruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać odrobiną wody lub mleka. Poczekać aż się rozpuszczą 
- Rozpuścić masło  "Blokada naczynia miksującego"  Varoma 3 min. Przełozyc do innego naczynia, lekko ostudzić ( osobiście rozpuszczam w garnuszku na gazie) "Blokada naczynia miksującego"  Varoma 3 min. Przełozyc do innego naczynia, lekko ostudzić ( osobiście rozpuszczam w garnuszku na gazie)
- Do naczynia dodac wszystkie składniki razem. Wyrabiać  "Blokada naczynia miksującego" "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"  3 min obr 3. ( jesli za krótko i ciasto nie jest dostatecznie wyrobione można wydłużyc czas do 5 min "Ciasto"  3 min obr 3. ( jesli za krótko i ciasto nie jest dostatecznie wyrobione można wydłużyc czas do 5 min
- Wyrobione ciasto wyłożyć na czysta ściereczkę i zawinąć, tworząć kulkę 
- Do wysokiego naczynia ( najlepiej miski )wypełnionego zimna wodą, włożyć zawinięte ciasto na 25 min 
- Po wyjęciu ciasta podzielić na 4 do 6 części ( zależy jakiej wielkości chcemy rogaliki) - Po koleji każdą część rozwałkowywać dzieląc ją na 8 trójkątów - Po środku każdego trójkąta dodawać farsz ( może być mięsny, dżemy , owoce - na co mamy ochotę). - Zawijać od dłuższej strony 
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. Rogaliki wyłożyć na blachę, posmarować z wierzchu białkiem z jajek - Piec ok 15-20 min , aż sie zarumienią 
Ciasto drożdżowe na zimno
Porady
1. Rogaliki świetnie nadają sie do mrożenia po upieczeniu
2. Farsz mięsny który robię : ok 1,2 kg różnych mięs , 2 marchewki, 1 cebula, kilka pieczrek. wszystko razem wkładam do rekawa do pieczenia i piekę około 30-40 min. następnie przerzucam do  "Blokada naczynia miksującego"  i rozdrabiam 3,5 min  obroty 5-6. Jesli uważam że nie jest odpowiednio rozdrobnione - dodaję jeszcze dwie minuty lub zwiększam obroty
"Blokada naczynia miksującego"  i rozdrabiam 3,5 min  obroty 5-6. Jesli uważam że nie jest odpowiednio rozdrobnione - dodaję jeszcze dwie minuty lub zwiększam obroty
3. Dodatkowo czasem robię farsz na słodko : 1 kostka twarogu, 1/2 opakowania małego jogurku, miksuję 3 min obr 2, dodaję czasem owoce i dalej mieszam przy pomocy motylka 3 min obr 2-3. Oczywiście dodaje cukier, każdy może dodać ile potrzebuje
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Mój dał radę Też się bałam na początku, ale za każdym razem wychodzi super. Jest to przepis którego nie da się zepsuć
 Też się bałam na początku, ale za każdym razem wychodzi super. Jest to przepis którego nie da się zepsuć 
Potwierdzam, Haniu masz rację, zgodnie z instrukcją mąkę dodaje się nie więcej jak 700gram plus dodatki
:O Zgodnie z moją wiedzą TM31 nie pociągnie 1kg mąki a jeszcze dodatki
 nie pociągnie 1kg mąki a jeszcze dodatki  