Czas przygotowania
                                30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            - TM 5
 
opublikowany: 22/10/17
                            
                zmieniono dnia: 22/10/17
                    Składniki
Dyniowe leniwe
- 200g gęstego puree dyniowego*
 - 150g twarogu
 - 200g mąki pszennej (lub ryżowej w wersji bezglutenowej)
 - 50g mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki płynnego miodu (można dać cukier)
 - jajko
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Puree dyniowe, twaróg i jajko mieszamy (15s/obr.3), a następnie dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz mieszamy (20s/obr.2), a następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy w dłoniach do momentu aż ciasto przestanie się lepić (w razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką pszenną).
 - Gotowe ciasto formujemy w kulę, którą dzielimy na 4 części. Każdą cześć formujemy w wałeczek, który spłaszczamy dłonią, a następnie pod skosem kroimy kluseczki.
 - Leniwe wrzucamy na wrzątek z odrobiną soli i gotujemy kilka minut (leniwe muszą wypłynąć i jeszcze minutkę się pogotować).
 - Wierzch można polać masłem lub masłem z bułką tartą i cukrem.
 
Porady
* z tego przepisu: https://www.przepisownia.pl/dodatki-przepisy/puree-z-dyni-puree-dyniowe-do-ciast-deserow-wypiekow-i-zup/svvybj8x-db69d-520839-f60be-v3c9jl85
(puree przygotowane dzień wcześniej i przechowywane w lodówce, dzięki czemu odpowiednio zgęstniało)
                        (puree przygotowane dzień wcześniej i przechowywane w lodówce, dzięki czemu odpowiednio zgęstniało)
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Zrobiłam, dodałam ziemniaki z wczoraj. Wyszły pyszne
            
Wyglądają pysznie i zdrowo
, dodaję do ulubionych i wkrótce je prztestuję, tylko uzupełnię brakujące składniki