 
        Załaduj zdjęcie
    Czas przygotowania
                                40min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                50min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
opublikowany: 18/11/17
                            
                zmieniono dnia: 13/01/18
                    Składniki
Ryż z jabłkami na mleku kokosowym
- 400 g mleka kokosowego, (najlepiej EnerBio lub RealTai - w składzie samo mleko i woda, bez zbędnych dodatków)
- 400 g wody
- 5-6 jabłek, (średniej wielkości)
- 200 g ryżu
- 1 opakowania cukru waniliowego, (lub 15-20g cukru waniliowego wykonanego w TM)
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego, (lub więcej, jeśli ktoś lubi)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  wsypać ryż, wlać mleko i wodę, dodać cukier waniliowy. Gotować 15min/100st/obr1 "Blokada naczynia miksującego"  wsypać ryż, wlać mleko i wodę, dodać cukier waniliowy. Gotować 15min/100st/obr1 "Obroty wsteczne"  Gotowy ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego (polecam połowę dać do drugiego naczynia/miseczki, żeby móc ułożyć ryż i jabłka warstwami) "Obroty wsteczne"  Gotowy ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego (polecam połowę dać do drugiego naczynia/miseczki, żeby móc ułożyć ryż i jabłka warstwami)
- Piekarnik nastawić na 180st.
- Jabłka (obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone na ćwiartki) włożyć do  i zmiksować 20s/obr 7. Gotować z dodatkiem cynamonu 7min/Varoma/obr1. i zmiksować 20s/obr 7. Gotować z dodatkiem cynamonu 7min/Varoma/obr1.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian ryż i jabłka. Na wierzchu można dodatkowo posypać cynamonem. Zapiekać w piekarniku w 180st około 10minut.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze