Składniki
Ciasto
- 500 gramów mleka
- 200 gramów mąki
- 40 gramów miekkiego masla lub margaryny lub oleju z oliwek
- 4 jajka kurze
- szczypta soli
Farsz
- 1 cebula (50-60g )
- 1 marchewka (50-60g )
- seler (50g )
- pietruszka , natka
- szczypta galki muszkatolowej, w proszku
- grzyby suszone (spora garsc, ok. 120g namoczonych i odcisnietych)
- 600 gramów przecieru pomidorowego "passata"
- sól, pieprz do smaku
- 50 gramów oleju z oliwek
Dodatkowo
- 100 gramów parmezanu
- 250 gramów mozzarelli
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka -
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nalesniki: do
"Blokada naczynia miksującego" wkladamy wszystkie skladniki: 30sek / obr 5. Przekladamy do innego naczynia, zostawiamy na 30min. Sprawdzamy czy ciasto nie jest za geste, jesli jest, choc nie powinno, dodajemy odrobine mleka. Wkladamy do lodòwki jeszcze na 1h.W tym czasie przygotowujemy pozostale rzeczy. Do
"Blokada naczynia miksującego" wkladamy parmezan pokrojony na kawalki: 5sek / obr 8, odkladamy. Do
"Blokada naczynia miksującego" wkladamy mozzarelle pokrojone na kawalki: 5sek / obr 4, odkladamy. Naczynia nie trzeba myc. Pluczemy i suszymy papierowym recznikiem, badz sciereczka. Przygotowujemy sos. Do
"Blokada naczynia miksującego" wkladamy obrana i pokrojona na 4 czesci cebule: 2-3sek / obr 7. Dodac dobrze odcisniete grzyby, marchewke, obrana i pokrojona na kawalki, seler tez czysty i w kawalkach, pietruszke: 5sek / obr 5. Dodac olej: 3,5min / 100° / obr 1. Dodac passata, sòl, pieprz, galke: 12min / 100° /
"Obroty wsteczne" /
"Mieszanie" .Smazymy cieniutkie ( kwadratowe, jesli posiadacie taka patelnie) nalesniki. Na odpowiednia blaszke, kladziemy troszke ( smarujemy) sosu. Na to 2 nalesniki - troszke sosu - troche mozzarelli - posypujemy troche parmezanem. Powtarzamy , az do wykonczenia skladnikòw: nalesniki - sos - mozzarella - parmezan. Zakanczamy sosem, mozzarella i parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku: 200° / ok. 10min. Nie przedluzac za mocno zapiekania, gdyz wszystkie skladniki sa juz ugotowane, wiec nie ma takiej potrzeby. I zeschnie sie za bardzo.
Uwaga !!! Skladniki ( sos, mozzarelle i parmezan) sa wywazone akurat, podzielic je dokladnie na poszczegòlne warstwy, bo zabraknie, jesli bedziemy "przesadzac" z nadzieniem na spodzie. Lasagne "smarujemy sosem" - nie ma potrzeby dodawac wiecej sosu. Prawdziwa lasagna nie "plywa" w sosie.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.




Komentarze
Przepyszna wersja wegetariańska, lżejsza i zdrowsza
Będzie stałym punktem kulinarnym w moim domu
Zdecydowanie lzejsza. Po zjedzeniu nie odczuwalam ciezkosci
a po tradycyjnej lazanii bywa ciezko 
To sie ciesze
Jest troche delikatniejsza od tradycyjnej, makaronowej, co o tym myslisz ?
Buziaczki

Słonko zrobiłam twoją wersję lazanii
wyszła pyszna
dałam własny sos pomidorowo-paprykowy
polecam - smak rewelacyjny 