Składniki
ciasto na kluski
- 280 gramów mleka
 - 1 płaska łyżeczka soli
 - pieprz czarny mielony do smaku
 - 2 jajka
 - 500 gramów mąki
 
masa serowa
- 3 łyżki masła
 - 100 gramów twardego sera długodojrzewajacego o ostrym smaku -, Gruyère lub Cheddar
 - 8 plastrów łagodnego sera gouda lub ementaler
 - szczypta papryki słodkiej
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksujacym wyrabiać 1 min./ obr.3
Kluseczki przecierać przez Kluseczkomanię lub przy pomocy nałożonego na garnek metalowego durszlaka o dużych oczkach i łyżki do rozcierania. Zagotować i po wypłynięciu gotować ok 30 sekund. Wyciagać łyżką cedzakową i przekładać do miski z zimną wodą w celu zahartowania - kluski mają być lekko twarde.
Wystudzone kluski dobrze odcedzić z wody.
Na patelni o grubym dnie rozpuścić 3 łyżki masła, dodać kluski i przesmażyć krótko.
Dodać rozdrobniony w thermomixie wcześniej ser i smażyć dalej na niewielkim ogniu cały czas mieszająć , aż ser się rozpuści całkowicie.
Ser tawardy w kawałkach zmielić drobno ok 6 sek./obr.6
Przełożyć do miseczki.
ciasto na kluski
smarzenie klusek
Porady
Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza
//www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-maklowicz-w-podrozy/serowe-szpecle/4975905
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        




                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Kluski bardzo dobre , ale danie samo w sobie bardzo kaloryczne , dla smakoszów sera coś wspaniałego.
Potwierdzam
 Kluski są pyszne 
Minął prawie rok od mojego poprzedniego wpisu i nic się nie zmieniło
  Cała rodzina uwielbia te "kluchy"  
  POLECAM, kto jeszcze nie próbowal  
 
przepyszne! dzieki za przepis... ale bede musiala zainwestowac w przecierak bo robilam na takim niby sitku do gotowania na parze i jednak za male ma oczy i strasznie ciezko bylo mase przetrzec... moze musialabym dodac wiecej mleka na takie male oczka... ale i tak super wyszly choc przyznam ze calej masy nie przetarlam... sil mi zabraklo
Dziewczyny te kluseczki są PYCHAAAAA
  Odkąd dostała w prezencie przecierak to robię je średnio raz w tygodniu; i modyfikuję przepis  
  Wszystkim baaardzo smakują  
  Dziękuję bardzo za ten pyszny przepis  
   
 
Pewnie pycha. Lubimy takie kluseczki
  Do ulubionych.Pozdrawiam 
A ja nigdzie nie znalazlam
 
  Marta, kupilas tutaj ? Gdzie ?
Kluchy pyszne po prostu obłędnie dobre
  nieco kaloryczne ale co tam warto 
 
 a kluseczkomanie znam - ma ją moja rodzinka 
 zresztą nie tylko to jest w naszych zapasach 
 spróbujcie dziewczyny 
 nie pożałujecie 
 pozdrawiam 
Super! A ja odwiedziłam dziś 3 sklepy i w żadnym przecieraków nie było
  I nawet nie bardzo wiedzieli o co mi chodzi  
   
  
A ja dzis kupilam "przecierak" i na kolacjè byly juz gotowe.Nam smakowaly baaardzo!