 
                                            
                                     
                                     
                                    Składniki
pasztet
- 400 g ziaren soi, (lub okara pozostała ze zrobionego mleka sojowego)
- 250 g wody
- 4 duże cebule
- 8 ząbków czosnku
- 100 g oliwek zielonych bez pestek
- 100 g oliwek czarnych bez pestek
- 1 słoik (ok. 270g) suszonych pomidorów w oleju, (wraz z olejem)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 80 g mąki ryżowej, (lub mąki jaglanej)
- 80 g płatków ryżowych, (lub jaglanych)
- po 1 łyżce oregano, bazylii i tymianku, (suszone)
- 1 płaska łyżka pieprzu czarnego
- 1 płaska łyżka soli
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. soję namoczyć przez noc w dużej ilości wody, odsączyc na sicie i kilkakrotnie przepłukać pod bieżącą wodą - 2. soję włożyć do naczynia, dodac wodę i zmielić 1-2min/obr.10 (na gładką masę), przełożyć do miski 
- 1. do naczynia wrzucić przekrojone na pół cebule i czosnek, rozdrobnić 6sek, obr.6 i dusić 7min/varoma/obr.1 - 2. dodać oliwki i suszone pomidory wraz z olejem, rozdrobnić 3sek/obr.4 - 3. dodać masę sojową (lub okarę pozostałą po zrobionym mleku sojowym), wszystkie przyprawy, zioła, mąki i płatki i wymieszać 4min/obr.3  "Obroty wsteczne"  (można sobie pomóc kopystką) "Obroty wsteczne"  (można sobie pomóc kopystką)- 4. masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w nagrzanym do 200* piekarniku 90 min na dolnej półce 
masa sojowa
pasztet
Porady
pasztet można przykryć na ostatnie 30 min folią aluminiową, by się nie przypiekł za bardzo
pasztet doskonale się komponuje z wytrawnym, gryczanym pieczywem, chrzanem i kiszonymi ogórkami ...
wartość odżywcza na porcję : 80 kcal
koszt całego pasztetu : około 36 zł
smacznego 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Fajny pomysł na pasztet. Mój wyszedł nieco za suchy. Następnym razem przykryję go folią aluminiową, może będzie bardziej wilgotny.