- TM 31
Składniki
- 500 g truskawek
- 15 g suszonego hibiskusa
- 70 g wody
- 100 g cukru trzcinowego / xylitolu
- 2 łyżki wody różanej, opcjonalnie
- 1 1 łyżeczka agaru bądź żelatyny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka -
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wkładamy do kielicha kwiaty hibiskusa, wodę i cukier i gotujemy syrop:
15 minut/obroty
"Obroty wsteczne" 1,5/ temp.902.do gorącego syropu dodajemy owoce i ewentualnie dosładzamy do smaku (ja nie słodziłam już, syrop był słodki
)gotujemy do odpowiedniej konsystencji, możemy dodać agar bądź żelatynę lub wydłużyć czas gotowania by woda odparowała
10minut/obroty
"Obroty wsteczne" 2 /temp.903. przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
Porady
Dzięki hibiskusowi dżem ma intensywny, czerwony kolor, który się utrzymuje a dżem tak szybko nie szarzeje.
Liście hibiskusa dodatkowo dodają ciekawej faktury dżemowi.
Hibiskus bogaty jest w antocyjany, polifenole, flawonoidy, które chronią przed chorobami oraz zachowują młodość, a także w witaminę C oraz kwasy organiczne a otrzymywane z kwiatów ekstrakty pomagają w leczeniu nadciśnienia. Zapewnia prawidłowy poziom złego oraz dobrego cholesterolu. Dzięki wolnym rodnikom, zawartym w wyciągach z suszonych kielichów, hibiskus chroni wątrobę. Działa również przeciwzapalnie, antybakteryjnie, lekko przeczyszczająco, moczopędnie. Z powodu zawartości witaminy C, stosowany jest podczas przeziębień oraz w przypadku obniżonej odporności.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.



Komentarze
pozdrawiam!
Dzięki za podpowiedź. To dla mnie coś nowego.
Skąd wziąć te kwiaty hibiskusa? Dżem wydaje się ciekawy.