Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Składniki:
- 1000 g ziemniaków, (obranych, pokrojonych na kawałki 2-3 cm)
- 1/2 łyżeczki soli
- 350 g mleka
- 30 g masła, (pokrojonego na kawałki)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, (świeżo mielonej)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek -
Kopystka -
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Założyć motylek na noże.
2. Do
"Blokada naczynia miksującego" naczynia miksującego włożyć ziemniaki, mleko, sól. Nałożyć pokrywę.3. Gotować 25:00 minut bez miarki na pokrywie w 95 St. C, obr. 1.
4. Przez otwór pokrywy dodać masło i gałkę muszkatołową.
5. Założyć miarkę, zmiksować na ustawieniu: 30 s / obr. 3.
Porady
Nie należy płukać ziemniaków, gdyż zawartość skrobii doskonale zagęszcza puree.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Powiem Wam, że mi to nie smakuje.
Na pewno trzeba dodać MNIEJ mleka! i WIĘCEJ soli!
Mogłoby być trochę gęstsze. Następnym razem dam 5% mniej mleka.
Puree rewelacyjne!! Pyszne,aksamitne, bardzo dobry przepis