 
                                            
                                     
                                    - TM 31
Składniki
Ciasto:
- 0,5 łyżeczek soli
- 200 g cukinii ze skórką
- 0,5 cytryny, (sok i otarta skórka)
- 100 g ziaren pszenicy
- 1 łyżeczki proszku dopieczenia, wykonanego w Thermomixie
- 1 pęczka natka pietruszki świeża
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy
- 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w Thermomixie
- 100 g cukru nierafinowanego
- 4 jajka
- 125 g pestek słonecznika
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Koszyczek Koszyczek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Normal 
 0- 21 - false 
 false
 false- PL 
 X-NONE
 X-NONE- /* Style Definitions */ 
 table.MsoNormalTable
 {mso-style-name:"Table Normal";
 mso-tstyle-rowband-size:0;
 mso-tstyle-colband-size:0;
 mso-style-noshow:yes;
 mso-style-priority:99;
 mso-style-qformat:yes;
 mso-style-parent:"";
 mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
 mso-para-margin-top:0cm;
 mso-para-margin-right:0cm;
 mso-para-margin-bottom:10.0pt;
 mso-para-margin-left:0cm;
 line-height:115%;
 mso-pagination:widow-orphan;
 font-size:11.0pt;
 font-family:"Calibri","sans-serif";
 mso-ascii-font-family:Calibri;
 mso-ascii-theme-font:minor-latin;
 mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
 mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
 mso-hansi-font-family:Calibri;
 mso-hansi-theme-font:minor-latin;}- 1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. - 2. Cukinię umyć, obciąć oba końce i rozdrobnić w TM 5s/obr. 4. Rozdrobnioną cukinię przełożyć do koszyczka, posolić i odstawić aby puściła sok. - 3. Do  włożyć natkę pietruszki i mocno rozdrobnić 3s/ obr.10. Otworzyć naczynie, zebrać kopystką pietruszkę na dno i ponownie zmiksować 3s / obr.10.Przełożyć do innego naczynia. włożyć natkę pietruszki i mocno rozdrobnić 3s/ obr.10. Otworzyć naczynie, zebrać kopystką pietruszkę na dno i ponownie zmiksować 3s / obr.10.Przełożyć do innego naczynia.- 4. W czystymi suchym  zmielić ziarna pszenicy 10s / obr.10. Przełożyć do innego naczynia. zmielić ziarna pszenicy 10s / obr.10. Przełożyć do innego naczynia.- 5. Pestki słonecznika lekko zrumienić na suchej patelni, ostudzić i zmielić 7-10s / obr. 10. Przełożyć do innego naczynia. - 6. Do umytego i suchego  włożyć motylek, wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać 5-6 min / obr. 3. Po 2 minutach dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać cukier waniliowy, skórkę i sok z 0,5 cytryny i wymieszać 20 s/ obr. 3. włożyć motylek, wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać 5-6 min / obr. 3. Po 2 minutach dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać cukier waniliowy, skórkę i sok z 0,5 cytryny i wymieszać 20 s/ obr. 3.- 7. Z  wyjąć motylek, dodać zmieloną pszenicę oraz proszek do pieczenia i wszystko wymieszać 20 s /  obr. 4-5. wyjąć motylek, dodać zmieloną pszenicę oraz proszek do pieczenia i wszystko wymieszać 20 s /  obr. 4-5.- 8. Do masy dodać zmielone pestki słonecznika, starannie odciśniętą cukinię oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.Całość wymieszać 15-20s / obr. 4. - 9. Piec w 180 stopniach C, 45 – 50 minut. - 10. Ciasto można również podawać w formie muffinek - należy piec je w piekarniku w 180 stopniach przez ok.25 min. 
Ciasto:
Porady
Gotowe ciasto można posypać niewielką ilością cukru pudru.
Ciasto można również podawać w formie muffinek - należy piec je w piekarniku w 180 stopniach przez ok.25 min.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         włożyć natkę pietruszki i mocno rozdrobnić 3s/ obr.10. Otworzyć naczynie, zebrać kopystką pietruszkę na dno i ponownie zmiksować 3s / obr.10.Przełożyć do innego naczynia.
 włożyć natkę pietruszki i mocno rozdrobnić 3s/ obr.10. Otworzyć naczynie, zebrać kopystką pietruszkę na dno i ponownie zmiksować 3s / obr.10.Przełożyć do innego naczynia. 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Witam,
Tak, ciasto bez mąki. Zamiast niej są pestki słonecznika i pszenica w ziarnach, które to mielimy i mamy swojego rodzaju mąkę.
A co do nazwy, to wzięła się od imienia Pani,od której dostałam oryginalny przepis. Po kilku razach uległ on pewnym modyfikacjom. Jest to ciasto rewelacyjne dla dzieci, które normalnie nie jedzą cukinii i natki pietruszki (jakmoja Córka) a to wcina aż miło
Życzę smacznego
To takie ciasto bez mąki? Skąd nazwa ?
Witam, wieczorem podam przepis
Pozdrawiam
A jak zrobić w Thermomixie proszek do pieczenia?