thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 50 gramów otrębów, dowolnych
  • 40 gramów oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 40 gramów drożdży świeżych
  • 300 gramów maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczki cukru
  • 450 gramów mąki, dowolnej
  • 200 gramów marchwi

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    bułki marchwiowe
  1. marchew rozdrabniamy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  10s/ob 5 , przekładamy do miseczki.

    drożdże maślankę i cukier Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  3m/37st ob 1

    dodajemy mąkę olej marchew otręby i sól 3m/Ciasto"Ciasto"

    przekładamy ciasto do miski do wyrośnięcia ok30m

    po tym czasie formujemy bułki układamy na blaszce wyłżonej papierem (ok 16 sztuk)

    pononie zostawiamy do wyrośnięcia ok 10-15m

    pieczemy 20-25minut 200 stopni

    SMACZNEGO

Porady

bułki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać otrębami

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

bułki marchewkowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 28, 2022 at 13:33
    5.0

    Bułki bardzo delikatne,miękkie. Pasują i do wędliny,i do słodkich dodatków.

  • maja 9, 2020 at 06:44

    Super bułeczki Smile
    Ciasto luźne przed położeniem na papier żeby się nie przyklejały kładłam spodem na cieńką warstwę mąki
    Nawet na drugi dzień mięciutkie

  • lipca 31, 2019 at 18:39

    Bułeczki pyszne! Co do konsystencji ciasta, jest dosyć luźne, ale proponuję nie dodawać mąki (napewno stracą wtedy na delikatności), tylko przy formowaniu bułeczek należy moczyć dłonie tmrc_emoticons.) Wychodzą idealnie! Dziękuję za przepis tmrc_emoticons.)

  • grudnia 6, 2017 at 12:56

    Robiłam. Są fantastyczne i długo świeże. Jedyny mankament to niezwykle klejące ciasto - ale i z tym można sobie poradzić. Polecam bułki marchewkowe dodane przez basia-m Smile.

  • października 26, 2017 at 19:31


    Bułeczki pyszne, zmieniłam mąkę przenną na orkiszową i otręby dałam żytnie. Robiłam bułeczki większe więc wyszło ich mniej. Polecam

  • czerwca 11, 2017 at 16:28

    pyszne, ciacho dość rzadkie ale można zagęścić mąką i się tak nie rozlewa tmrc_emoticons.)

  • stycznia 28, 2017 at 19:52

    Dziś je robiłam, rewelacyjne. Ja zamiast mąki pszennej użyłam mąki żytniej. Pycha

  • października 31, 2016 at 22:14

    wyszły super tmrc_emoticons.) dziękuję za ten przepis! ja od siebei dodałam ziarna słonecznika i pestki dyni.

    Piękna konsystencja ciasta. Kolor marchewki zostaje intensywny do samego końca i pięknie sie prezentuje po rozcięciu bułki tmrc_emoticons.)

  • listopada 15, 2015 at 22:02

    Bardzo fajne buleczki. CIASTO jest dosc rzadkie i klejace,warto chyba piec je w foremkach silikonowych, bo robia sie plaskie i przyklejaja soe do papieru

  • listopada 15, 2015 at 18:32

    przepis mieści się do TM31 

    Bułki smakują zarówno z dżemem jak i z wędliną ..... Love