Czas przygotowania
                                30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                55min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     2 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Szybki i zdrowy chlebek z mąki orkiszowej typ1850
- 500 g MĄKA ORKISZOWA, Typ 1850
 - 40 g drożdży świeżych
 - 300 g gorącej wody
 - 25 g oleju
 - 0,5 łyżeczki soli, drobnej
 - 1 szczypty cukru
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Wszystkie składniki wkładamy do 
"Blokada naczynia miksującego"  wyrabiamy 2min/. 2. Ciasto wyjąć z na podsypaną mąką stolnicę, uformować wałeczek z ciasta lub dwa mniejsze na bagietki czy kulki na bułki.
3. Ostrym nożem ponacinać ciasto. (Nie jest to konieczne). 4. Ciasto przełożyć do foremki i spryskać wodą. 5. Ciasto pozostawić 10-15 min do wyrośnięcia. 6. Wstawić do nagrzanego 190°C piekarnika(góra dół) na 25min. 
Porady
Chlebek idealny dla cukrzyków i insulinoopornych. Można dodać zioła.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Ja piekę ten chlebek z mąki orkiszowej tortowej i mieszam z żytnią . Wychodzi super
            
Jutro go zrobię -
            
Właśnie zajadam, jeszcze ciepłe......pycha.