Składniki
ciasto
- 150 g ciepłej wody
 - 20 g drożdży świeżych
 - 1/2 łyżeczki cukru
 - 350 g mąki pszennej
 - 30 g oliwy z oliwek, (zalewy z suszonych pomidorów)
 - 1 łyżeczka soli
 - 5 g płatków suszonych pomidorów
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1.Wszystkie składniki umieścić w naczyniu w podanej kolejności; wyrobić 2,5 min /
"Ciasto" 2.wyjąć z naczynia, poczekać aż wyrośnie (podwoi objętość) ok.45 min
3.chwilkę zagnieść (odpowietrzyć); podzielić na 3 części
4.każdą część podzielić na dwie, uturlać ruloniki, zapleść bagietkę
5.ułożyć na blasze ( przedzielić perganimem, żeby się nie skleiły), poczekać aż ponownie wyrosną ok. 20-30min, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać bialym i czarnym sezamem
6.Piec ok.20 minut w temp 180-200*C
ciasta
Porady
Poniaważ jestem osobą oszczędną i nie lubię jak mi się coś w kuchni marnuje 
 wymyśliłam jak spożytkować oliwę/zalewę, która zostawala po użyciu suszonych pomidorów w zalewie. 
Przyprawę "Pomidory suszone -płatki" kupuję na bazarku.
Bagietki mają ciekawy smak. Myślę, że będą doskonałym dodatkiem do mięs i sałatek w nadchodzącym okresie grillowania ![]()
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        


                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Elu bagietki pyszne,były hitem na grilu
 użyłam 100g pomidorów w zalewie, dziękuję za przepis i podpowiedż 
 Pozdrawiam 
Eluniu upiekłam Twoje bułeczki i powiem Ci kochana, że bardzo mi smakują. Super smak
 będę je często piekła 
 
 pozdrawiam i dziekuję 
Cieszę się, że smakują
  Pozdrawiam serdecznie  
 
Bardzo dobry przepis, jedynie dłużej potrzymałam bagietki w piekarniku, żeby skórka była bardziej chrupka
 
  Pyyyyszniutkie!!!!
Sylwia
Super, zrobię Twoja bagietki na majówkę
 
Elu, pomysł z zalewą z pomidorów - genialny! Wykorzystam na pewno!
Sa super
 . Uwielbiam pomidory suszone
 , nawet na kanapke
 
 Pychote upieklas
 
Fajny i ciekawy przepis a bagietki z pewnością są pyszne. Dodaje do przepisów do wypróbowania