Składniki
Składniki na chleb
- 150 g wody
 - 250 g mąki orkiszowej
 - 50 g mąki amarantusowej, (używam Amarello)
 - 50 g mąki żytniej
 - 150 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża Lubella
 - 150 g płatków owsianych górskich
 - 30 g siemienia lnianego
 - 30 g pestek dyni
 - 3 płaskie łyżeczki do herbaty soli różowej himalajskiej
 - 20 g oleju rzepakowego
 - ok 10 g pestek dyni lub słonecznika lub sezamu, do posypania wierzchu chleba
 - ok 10 g mleka, do posmarowania wierzchu chleba
 - 10 g świeżych drożdży
 - 1 płaskiej łyżeczki cukru
 - 250 g mleka 2%
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Umieść w naczyniu miksującym
"Blokada naczynia miksującego"  drożdże, mleko,wodę oraz cukier. Ustaw czas 2 minuty, 37 stopni, obroty 2. Następnie dodaj zgodnie z kolejnością z listy :mąki, płatki oraz nasiona. Następnie dodaj sól oraz olej. Thermomix ustaw na 3 minuty
"Ciasto"  i wyrabiaj ciasto. Ciasto może być klejące. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej olejem keksówki (ja używam keksówki prestige o dł ok 20 cm). Wierzch chleba posmaruj mlekiem i posyp ziarnami. Chleb przykryj lnianą ściereczką odłóż w ciepłe miejsce na ok godzinę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury ok 200 stopni z termoobiegiem. Chleb piecz ok 40 minut. Chleb jest niesamowicie smaczny oraz zdrowy.
SMACZNEGO

Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Miałam obawy, że ciasto noe wyrośnie z nadmiaru zbórz - ale wyrosło pięknie i chleb jest wyśmienity w smaku! Polecam!
Zaraz się okaże; zaczynam!!!
Chlebek super tylko ja piekłam 15 minuy dłużej i z mąki lubella 3 zboża pełnoziarnistej do chleba.Moja rodzina jest zachwycona bardzo często będzie gościł na naszym stole.
Chlebek pyszny.Dziś piekłam
Hej
Jest pyszny faktycznie ten chlebuś,tylko ja go piekłam bez termoobiegu i troszke dłużej.Polecam