- TM 31
 
Składniki
- na ciasto:
 - 500 g mąki pszennej, (dałam 650)
 - 60 g masła
 - 225 ml ciepłego mleka
 - 1 jajko
 - 7 g suchych drożdży
 - 65 g cukru
 - 1 łyżeczka soli
 - na nadzienie:
 - 25 g masła
 - 2 łyżkibrązowego cukru
 - 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 50 g żurawiny
 - 100 g rodzynek
 - na glazurę:
 - 40 g cukru
 - 60 ml wody
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia moksującego włożyć wszystkie składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto czas 4 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . 
Przykryć lnianą ściereczką i zostawić do podwojenia objętości na 1,5-2 h.
Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie zagnieść oraz rozwałkować na kwadrat o boku ok. 30 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem zmieszanym z przyprawami, a na koniec bakaliami. Zwinąć w rulon i podzielić na 12-14 części.
Układać na blasze wyłożonej papierem i pozostawić na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Bułeczki piec przez 20-25 minut.W międzyczasie przygotować glazurę z cukru i wody za pmoca motylka czas 4 min/poz.4. Gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika i posmarować glazurą.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        

                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Czy te bułeczki muszą tak długo rosnąć? Czy jak je się pokroi to można piec odrazu?
Pyyyyszne! Troszkę za długo przetrzymałam w piekarniku a i tak rozpływają się w ustach! Dziękuję za przepis, który jeszcze wiele razy wykorzystam!
pyszności !
Bułeczki pyszne robiłam juz pare razy
przepyszne
  wlasnie skonsumowalam , chociaz na noc nie powinno sie jesc 
  ale trudno sie oprzec ... 
 polecam....
Uwielbiam piec tego typu drożdżoweczki,efektownie wyglądają i są smaczne,
 a nadzienie można  dodać wg uznania 
 Pozdrawiam 
Pycha
 
  Mamy kilka podobnych przepisòw na Przepisowni, ròznia sie 1 lub 2 skladnikami, ale powtarzam, ze w jakiej postaci by ich nie zrobic, sa zawsze przepyszne 
 
 
Robiłam te bułeczki już kilka razy
 są pyszne polecam 
 
 
WŁAŚNIE WYJĘŁAM MOJE BUŁECZKI Z PIEKARNIKA
PACHNĄ PYSZNIE I JESZCZE LEPIEJ SMAKUJĄ
NIESTETY,NIE MIAŁAM RODZYNEK I ŻURAWINY,WIĘC ZAMIAST TEGO,DAŁAM MIGDAŁY W PŁATKACH.
CIASTO JEST PUSZYSTE I MIĘCIUTKIE.
POLECAM TEN PRZEPIS