Czas przygotowania
                                2h 5min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     8 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            - TM 5
 
opublikowany: 23/09/18
                            
                zmieniono dnia: 24/09/18
                    Składniki
Bułki tygrysie/wiejskie
- BUŁKI PSZENNE
 - 400 g mąki pszennej
 - 240 g letnie mleko
 - 4 g suchych drożdży, lub 8g świeżych
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczki cukru
 - 60 g letnia woda
 - 2 łyżki oliwy lub oleju
 - MASA RYŻOWA
 - 120 g mąki ryżowej, białej
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczki cukru
 - 115 g ciepłej wody
 - 1 łyżki oleju
 - 4 g suchych drożdży, lub 8g świeżych
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Jeśli używasz świeżych drożdży do 
"Blokada naczynia miksującego"  włóż drożdże, wodę, cukier i ustaw 1min/37°C/obr. 3 - Dodaj mąkę, mleko, sól i olej, ustaw 3min/
"Ciasto" 
Jeśli używasz drożdzy suszonych dodaj na tym etapie wszystkie składniki zaczynając od płynnych i wyrób ciasto 3min
Ciasto musi być miękkie i elastyczne (może się kleić) - Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1,5h)
W połowie wyrastania można złożyć ciasto na pół (pominęłam) - Przygotuj masę ryżową zanim zaczniesz dzielić bułki.
 - Podziel ciasto na 8 części i uformuj okrągłe bułki. Jeśli ciasto jest bardzo klejące łatwiej będzie je dzielić i formować mokrymi rękami. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, przykryj czystą ściereczką i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia
 - Zacząć nagrzewać piekarnik do 190°C
 - Górę i boki bułek posmarować grubo pastą ryżową, odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut, albo do nagrzania piekarnika)
 - Piec w 190°C 30-35 minut do zarumienienia
 - Przed formowaniem bułek: wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut.
Powinna być dość gęsta, ale dająca się rozsmarowywać łyżką- można dodać więcej wody lub mąki w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
bułki pszenne
masa ryżowa
Porady
W niektórych piekarnikach może być konieczne skrócenie czasu lub obniżenie temperatury- za pierwszym razem najlepiej kontrolować kolor bułek co jakiś czas.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze