thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Zupa z marchewki, batata i mango z mleczkiem kokosowym

  • 500 g marchewka
  • 500 g batat
  • 100 g cebula
  • 1 ząbków czosnek
  • 40 g olej kokosowy
  • 1 łyżeczki Pasta curry zielona (opcjonalnie)
  • 1 łyżki Koncentrat bulionu warzywnego TM
  • 1000 g woda
  • 400 g mleczko kokosowe
  • 1 szklanka Mango pokrojone w kostkę

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia wrzucić marchew i bataty i rozdrobnić 5s 5obr.

    2. Rozdrobnioną marchew i bataty przelożyć do innego pojemnika.

    3. Do naczynia (nie trzeba go myć po rozdrabnianiu marchewki i batata) dodac pokrojoną w większa kostkę cebulę (nie rozdrabniam cebuli w TM, bo robi się gorzka) i 40 gram oleju kokosowego bezzapachowego (jeżeli nie przeszkadza Ci aromat oleju nierafinowanego można dodać taki). Dusić 5min Varoma 1obr.

    4. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pastę curry (może być żółta). Dusić 2min Varoma 1obr.

    5. Do naczynia dodać rozdrobnioną marchew i bataty i dusić 5min 110st. 1obr.

    6. Dodać wodę oraz koncentrat bulionu warzywnego wykonany w TM i gotować 15min. 110st. 1obr.

    7. Dodać szklankę pokrojonego w kostkę mango.

    8. Zupkę zmiksować przez 1min. stopniowo zwiększając obroty do 7.

    9. Zupę przelać do większego naczynia. Mleczko kokosowe w puszce porządnie wstrąsnąć przez jakiś czas żeby dobrze się wymieszało i wlac do zupy.

    10. Zupę wymieszać chochelką (można też dosolić do smaku) i podawać.

Porady

Z tego przepisu zupy wychodzi "po sam sufit" dlatego przed dodaniem mleczka kokosowego przelewam ją do większego garnka. Jeżeli chcecie tego uniknąć spróbujcie zredukować ilość marchwi do 400 gram, oraz ilość batata do 400 gram pamiętając również o tym żeby przy okazji zmniejszyć ilość wody, w przeciwnym wypadku może wyjść za rzadka. Powodzenia! tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zupa z marchewki, batata i mango z mleczkiem kokosowym

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?