Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Zupa z marchewki, batata i mango z mleczkiem kokosowym
- 500 g marchewka
- 500 g batat
- 100 g cebula
- 1 ząbków czosnek
- 40 g olej kokosowy
- 1 łyżeczki Pasta curry zielona (opcjonalnie)
- 1 łyżki Koncentrat bulionu warzywnego TM
- 1000 g woda
- 400 g mleczko kokosowe
- 1 szklanka Mango pokrojone w kostkę
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
- 1. Do naczynia wrzucić marchew i bataty i rozdrobnić 5s 5obr.
2. Rozdrobnioną marchew i bataty przelożyć do innego pojemnika.
3. Do naczynia (nie trzeba go myć po rozdrabnianiu marchewki i batata) dodac pokrojoną w większa kostkę cebulę (nie rozdrabniam cebuli w TM, bo robi się gorzka) i 40 gram oleju kokosowego bezzapachowego (jeżeli nie przeszkadza Ci aromat oleju nierafinowanego można dodać taki). Dusić 5min Varoma 1obr.
4. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pastę curry (może być żółta). Dusić 2min Varoma 1obr.
5. Do naczynia dodać rozdrobnioną marchew i bataty i dusić 5min 110st. 1obr.
6. Dodać wodę oraz koncentrat bulionu warzywnego wykonany w TM i gotować 15min. 110st. 1obr.
7. Dodać szklankę pokrojonego w kostkę mango.
8. Zupkę zmiksować przez 1min. stopniowo zwiększając obroty do 7.
9. Zupę przelać do większego naczynia. Mleczko kokosowe w puszce porządnie wstrąsnąć przez jakiś czas żeby dobrze się wymieszało i wlac do zupy.
10. Zupę wymieszać chochelką (można też dosolić do smaku) i podawać.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Z tego przepisu zupy wychodzi "po sam sufit" dlatego przed dodaniem mleczka kokosowego przelewam ją do większego garnka. Jeżeli chcecie tego uniknąć spróbujcie zredukować ilość marchwi do 400 gram, oraz ilość batata do 400 gram pamiętając również o tym żeby przy okazji zmniejszyć ilość wody, w przeciwnym wypadku może wyjść za rzadka. Powodzenia!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTroszkę słodka czili , imbir i jogurt naturalny...
Troszkę słodka czili , imbir i jogurt naturalny wyszło super
Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Zgodnie z...
Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Zgodnie z zaleceniem zmniejszyłam trochę proporcje zupka wyszła rewelacja, garnek wyczyszczony do dna.
Polecam
Nie dodaam mango ale za to dorzuciam ok 1 cm...
Nie dodałam mango, ale za to dorzuciłam ok. 1 cm plaster świeżego imbiru
zapomniałam dodoac ocene
zapomniałam dodoac ocene
Zupka wyszła bardzo smaczna. Zamiast swieżego...
Zupka wyszła bardzo smaczna. Zamiast swieżego mango mam pulpę mango z puszki i też wychodzi
Zupa wyprobowana tylko bez mango(braki w kuchni ...
Zupa wyprobowana tylko bez mango(braki w kuchni
)bardzo dobra