3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa z botwinki


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Zupa z botwinki

  • 2 pęczka botwiny, oczyszczonej, ok. 600 g
  • 1100 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 2 łyżki koncentratu bulionu mięsnego, wykonanego w TM, lub 2 kostki rosołowe
  • 1/2 łyżeczki kminku, mielonego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki octu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany, 12% lub 18% tłuszczu
  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • koperek, świeży, do dekoracji
  • Sòl morska, do smaku
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Od botwinki odkroić buraczki, obrać i pociąć w paseczki.
    Oddzielić liście od łodygi i drobno pokroić.
    Łodygi związać bawełnianą nitką.
  2. Do Closed lid włożyć paseczki buraków i na wierzch związane łodygi.
    Wszystko zalać 1100 g wody, gotować 20 min/100°C/Gentle stir setting
  3. Wyjąć wygotowane łodygi dodać liście, koncentrat bulionu, pieprz, kminek, gotować 15 min/90°C/obr.1.
  4. Dodać cukier, ocet, śmietanę, gotować 3 min/90°C/obr.1.
  5. Zupę ewentualnie doprawić do smaku solą, na talerzu przybrać koperkiem i dodać połówkę jajka.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Pięć minut przed końcem gotowania można dodać filet z kurczaka pokrojony w kosteczkę.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy