Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
Zupa szczawiowa krem
- 400 gramów szczawiu w słoiku, najlepiej już taki zblędowany
- 100 gramów cebuli, pokrojonej w kosteczke lub rozdrobnionej w TM
- 100 gramów korzenia pietruszki
- 100 gramów marchwi
- 100 gramów selera
- 800 gramów wody
- 35 gramów masła, może być zwykłe lub klarowne
- 1 kostki bulionu drobiowego, lub 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego wykonanego w TM
- 1 kostki Bulionu warzywnego, lub 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
- 300 gramów ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 2 kulki ziarno ziela angielskiego
- 1 liście liść laurowy, suszony
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu, mielonego
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- Jeżeli masz szczaw siekany to dodaj odrobine wody i go zblęduj a następnie prztrzyj przez drobne sitko.
Do pustego naczynia miksującego włożyć pietruszkę, marchewkę i seler, rozdrobnij 3 s/obr. 5.
Masło rozpuść na patelni i usmaż pokrojona w kostkę cebulę na brązowy kolor a następnie dodaj do rozdrobnionych warzyw i duś 5min/120°C/obr. 1.
Dodać wodę, kostki lub koncentrat bulionu , ziele angielskie i liść laurowy. gotować 10min/100°C/obr.1. W tym czasie ugotować jajka na twardo i ostudzić.
Dodać do TM pokrojone ziemniaki i gotować kolejne 10min/100°C/obr. 1
Do naczynia miksującego dodać szczaw, sól i pieprz, cukier, gotować 3 min/100°C/obr. 1.
Do kubka wlać śmietanę, dodać ok. 100-150 g (½-¾ miarki MT) gorącej zupy, wymieszać.
Do naczynia miksującego wlać zupę ze śmietaną, wymieszać 20 s/"Obroty wsteczne" /obr. 1.5
Jajka obrać i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę podawać na ciepło z dodatkiem jajek.
Smacznego
10
11
Porady
Proponuje ziemniaki przed dodaniem też na szybko zarumienić na patelni to doda extra smaku zupie.
Tłuszcz z przemażonej cebulki dodaje do zupy ale to już każdy może wybrać czy też go dodać czy tylko samą przysmażonż cebólkę.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz