Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Zupa buraczkowa z botwiną
Co potrzebujemy
- 2 pęczki botwiny
- 3 marchewki
- 1 Pęczek kopru
- 1200 ml wody
- 2 kostki warzywne lub dwie łyżeczki koncentratu warzywnego TM
- 2 ziemniaki, opcjonalnie
- 1 łyżka masła
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 cytryna
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany 30%
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Buraczki i marchewkę umyć, obrać i pociąć w nie za grube plasterki.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę dodać buraczki, marchewkę 2 kostki warzywne oraz pieprz. Gotować 15 min 100 s 1,5 obr wsteczne.
2a. W międzyczasie pokroić koper, pokroić liście botwiny(łodygi na kawałki ok 1 cm liście w poprzek na 1 cm kawałki), ugotować 2 jajka na twardo.
3.Dodać pokrojoną botwinę i sól 10 min 90 s ob 1 wsteczne. Zamiast miarki TM wstawić koszyczek.
3a. W międzyczasie wycisnąc sok z cytryny. Przygotować zagęstnik -> do miseczki wbić jajko dodać dwie łyżki śmietany i łyżkę mąki, dokładnie ze sobą wymieszać tak aby nie było grudek najlepiej trzepaczką.
3b. Jeśli ktoś lubi bardziej treściwą zupę(i bardziej kaloryczną ) w punkcie 2 dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
4. Dodać pocięty koper ustawić 5 min 90 s obr 1 wsteczne kiedy TM wskoczy na obroty dodać zagęstnik i odrazu energicznie mieszać kopystką kilka sekund w przeciwną stronę jeśli zrobimy to za póżno będziemy mieli kluseczki . Dodać masło i sok z cytryny.
4a. Ugotowane jajka obrać i pokroić w ćwiartki
5. Podawać z pokrojonymi jajkami.
Smacznego
No to zaczynamy
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Na zimno zmakuje również rewelacyjnie jako chłodnik
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzpycha 6 +
pycha 6 +
Bardzo smaczna. Szkoda, że sezon botwinki...
Bardzo smaczna. Szkoda, że sezon botwinki niebawem minie.
Nie czytałam przepisu do końca, więc ziemniaczki ugotowalam osobno w garnku.
Opcja zagestnika u mnie na soku z limonki.
Bardzo dobra. Wszystkim smakowała. Polecam...
Bardzo dobra. Wszystkim smakowała. Polecam każdą zupę podaną przez JARUŚ. Proszę o więcęj
Bardzo smaczna
Bardzo smaczna