3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zupa buraczkowa z botwiną


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Zupa buraczkowa z botwiną

Co potrzebujemy

  • 2 pęczki botwiny
  • 3 marchewki
  • 1 Pęczek kopru
  • 1200 ml wody
  • 2 kostki warzywne lub dwie łyżeczki koncentratu warzywnego TM
  • 2 ziemniaki, opcjonalnie
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    No to zaczynamy
  1. 1. Buraczki i marchewkę umyć, obrać i pociąć w nie za grube plasterki.
    2. Do naczynia miksującego wlać wodę dodać buraczki, marchewkę 2 kostki warzywne oraz pieprz. Gotować 15 min 100 s 1,5 obr wsteczne.
    2a. W międzyczasie pokroić koper, pokroić liście botwiny(łodygi na kawałki ok 1 cm liście w poprzek na 1 cm kawałki), ugotować 2 jajka na twardo.
    3.Dodać pokrojoną botwinę i sól 10 min 90 s ob 1 wsteczne. Zamiast miarki TM wstawić koszyczek.
    3a. W międzyczasie wycisnąc sok z cytryny. Przygotować zagęstnik -> do miseczki wbić jajko dodać dwie łyżki śmietany i łyżkę mąki, dokładnie ze sobą wymieszać tak aby nie było grudek najlepiej trzepaczką.
    3b. Jeśli ktoś lubi bardziej treściwą zupę(i bardziej kaloryczną tmrc_emoticons.D) w punkcie 2 dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
    4. Dodać pocięty koper ustawić 5 min 90 s obr 1 wsteczne kiedy TM wskoczy na obroty dodać zagęstnik i odrazu energicznie mieszać kopystką kilka sekund w przeciwną stronę jeśli zrobimy to za póżno będziemy mieli kluseczki tmrc_emoticons.). Dodać masło i sok z cytryny.
    4a. Ugotowane jajka obrać i pokroić w ćwiartki
    5. Podawać z pokrojonymi jajkami.
    Smacznego tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Na zimno zmakuje również rewelacyjnie jako chłodnik tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobra. Wszystkim smakowała. Polecam...

    Zgłoszony przez Kleksikowa na czerwca 15, 2018 at 11:57.

    Bardzo dobra. Wszystkim smakowała. Polecam każdą zupę podaną przez JARUŚ. Proszę o więcęjSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczna

    Zgłoszony przez hania53 na maja 31, 2017 at 15:31.

    Bardzo smacznaLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze