3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant ZUPA TAJSKA


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

ZUPA

  • 1 marchewka
  • 150 g krewetek
  • 4-5 pieczarek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej, lub 1 łodyga świeżej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 mała papryczka chili
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 udka z kurczaka obrane, (bez kości)
  • 400 g mleczka kokosowego
  • 500 g bulionu
  • 6
    50min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. do Blokada naczynia miksującego włóż cebulę pokrojoną w kawałki, imbir, papryczkę chili i czosnek. Zmiksuj 8 sek./obr.6



    2. zgarnij kopystką produkty na dno Blokada naczynia miksującego, wlej 15g oliwy z oliwek i podduś 5 min./90 st./obr.1



    3. do Blokada naczynia miksującego dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i selera nacioweg, pokrój 6 sek./obr. 4



    sprawdź stopień rozdrobnienia, jeśli jest potrzeba, powtórz krojenie, można też samemu pokroić warzywa tmrc_emoticons.)



    4. dodaj trawę cytrynową i podduś kolejne 5 min./90 st./Obroty wsteczneobr.1





    5. dołóż kurczaka pokrojonego w kawałki, pieczarki pokrojone w ćwiatrki lub ósemnki oraz bulion, gotuj 20 min./100 st./Obroty wsteczneobr.1



    6. wlej mleko kokosowe i dodaj krewetki, gotuj 5 min./90 st./Obroty wsteczneobr.1, dopraw do smaku solą i pieprzem



    7. nałóż zupę na talerze, posyp kolendrą lub pietruszką



    SMACZNEGO !!!!



    Jeśli zupa jest gotowana na 2 dni, lepiej nie dodawać krewetek bezpośrednio do zupy ale przed podaniem wrzucić je na 5 min. na patelnię i przesmażyć, ułożyć na talerzach i zalać zupą.



    Wtedy unikniemy podgrzewania krewetek kilka razy w zupie, co spowoduje, ze będą gumowate tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zamiast ostrej papryczki chili możesz użyć dwóch papryczek czerwonych mniej ostrych, ja kupuję takie w Lidlu tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy