3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krem z dyni z pietruszkowym pesto


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

  • PESTO Z PIETRUSZKI
  • Skórka z połowy cytryny
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Pęczek natki pietruszki (same listki) lub kolendry
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ZUPA
  • 400 g pieczonej dyni bez skórki (upieczonej w piekarniku w 200 st. przez 20 min)
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 5 cm imbiru świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 cm papryczki chili (dla amatorów ostrego smaku)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka rosołowa drobiowo-warzywna lub łyżeczka przyprawy uniwersalnej (najlepiej zrobionej w Thermomixie)
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowej
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie






  1. Najpierw przygotowujemy pesto.

    Skórkę cytryny wrzucamy na wirujące na obr.10 ostrze, dorzucamy
    czosnek i gdy zostanie posiekany wrzucamy listki pietruszki. Otwieramy Thermomix
    zgarniamy kopystką ze ścianek. Dodajemy oliwę i sok z cytryny i miksujemy na
    obr.10 przez 1 min na gładką masę. Pesto przekładamy do pojemniczka. Myjemy naczynie miksujące.



     



    Teraz przygotowujemy zupę:



    Na wirujące na obr.10 ostrza wrzucamy ząbki czosnku, imbir i
    ewentualnie chili. Zmniejszamy obroty do 5 i wrzucamy przekrojoną na pół cebulę
    i miksujemy 3 sekundy. Zgarniamy wszystko ze ścianek kopystką. Dodajemy oliwę.
    Dusimy 4 min na poz.Varoma obr. wsteczne . Otwór pokrywy powinien być
    zamknięty miarką. Dodajemy dynię i miksujemy obr. 8 przez 15 s. Dodajemy mleko
    kokosowe, przyprawę warzywną lub kostkę i gotujemy 8 min. w 80 st. na obr. 2.
    Po ugotowaniu miksujemy na obr. 8-9 przez 15s. Doprawiamy do smaku solą,
    pieprzem i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest za gęsta możemy dodać wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji i podgrzać zupę aż
    osiągnie temp. 80 st.





     Podajemy pokropioną pesto z pietruszki. Szybsza wersja –
    polać przed podaniem olejem z pestek z dyni lub podprażanymi na suchej patelni
    pestkami z dyni.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy