3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Barszcz czerwony zabielany


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 szczypty pieprzu czarnego mielonego
  • 2-3 łyżeczki octu
  • 2-3 łyżeczki cukru, opcjonalnie - polecam dodać
  • 120 gramów śmietany 12%lub 18%, opcjonalnie - śmietana 30% (mniej dietetyczne)
  • 80 gramów cebuli, opcjonalnie - polecam dodać
  • 20 gramów oliwy, opcjonalnie - polecam dodać
  • 1 kostki rosołowej
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej TM
  • 1000 gramów wody
  • 400 gramów czerwonych buraków
  • 6
    50min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid włożyć buraki pokrojone na kawalki rozdrobnić 12s/obr.4. i przełożyć do innego naczynia. Do Closed lid włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

    Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać rozdrobnione buraki, wodę, przyprawę uniwersalną, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, sól i pieprz gotować 25 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać ocet, sok z cytryny, cukier i śmietanę, gotować 5 min/100°C/obr. 1.
  4. Zupę ewentualnie doprawić.

    Polecam z gotowanymi gniecionymi ziemniaczkami z podsmażaną cebulką

    lub

    Idealny na stół wigilijny z uszkami jak kto woli tmrc_emoticons.;)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Za każdym razem nakładać na naczynie miarkę.

Idealny na stół wigilijny z uszkami lub fasolką z puszki - jak kto ma w tradycji.

Polecam również na codzień z gotowanymi i gniecionymi zmieniaczkami z podsmażaną cebulką - pycha tmrc_emoticons.) 

Przepis pochodzi Kulinarne ABC ( oprócz składników opcjonalnych) i zmniejszyłam ilość liści laurowych i ziela angielskiego, bo uważam, że 2-3 liscie i 2-3 ziarenek ziela angielskiego to za wiele na ilość litrów. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo smaczny barszcz, dodaję do ulubionych....

    Zgłoszony przez ANDY4444 na lutego 19, 2018 at 19:57.

    SmileBardzo smaczny barszcz, dodaję do ulubionych. Przyprawiam go do smaku już po ugotowaniu. Dziękuję i polecam !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny barszczyk

    Zgłoszony przez Agniesia0101 na listopada 21, 2017 at 13:32.

    Bardzo smaczny barszczyk tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry .

    Zgłoszony przez gosiacom na listopada 12, 2017 at 15:20.

    Bardzo dobry .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dooobry. Trzeba doprawić bo łagodny bardzo, ale...

    Zgłoszony przez boogna na września 1, 2017 at 13:53.

    Dooobry. Trzeba doprawić bo łagodny bardzo, ale wyśmienity. Ja przecedzam.

    Bogna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pytanie? ,,Dodać oliwę, dusić 3...

    Zgłoszony przez JoBasik na października 21, 2016 at 16:00.

    pytanie? ,,Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.,, do czego dodac oliwe i co dusić ? Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Barszczyk pyszny!!! Przepis polecam każdemu, kto...

    Zgłoszony przez Nika666 na października 20, 2016 at 15:06.

    Barszczyk pyszny!!! Przepis polecam każdemu, kto się jeszcze zastanawia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!!Polecam!!!!!!!!!

    Zgłoszony przez iwi35 na sierpnia 30, 2016 at 19:10.

    Rewelacja!!!!Polecam!!!!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny! Najlepszy następnego

    Zgłoszony przez madziacho na marca 10, 2016 at 14:32.

    Pyszny! Najlepszy następnego dnia, jak się przegryzie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny mniammm

    Zgłoszony przez beata_ na lutego 27, 2016 at 22:50.

    Rewelacyjny tmrc_emoticons.) mniammm

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Soku z cytyryny dodać

    Zgłoszony przez ania3330607 na listopada 27, 2015 at 20:00.

    Soku z cytyryny dodać troszkę, ja dodaje na oko, może łyżkę?  tak dla wzmocnienia koloru tmrc_emoticons.) Może obyć się również bez cytryny. 

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny!

    Zgłoszony przez Zibirak na listopada 11, 2015 at 21:58.

    Przepyszny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu, piszesz o soku z

    Zgłoszony przez Moni40 na października 2, 2015 at 09:11.

    Aniu, piszesz o soku z cytryny ale nie jak duzo lub malo? Pozdrawiam tmrc_emoticons.~  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super Zupa,bardzo smaczna!!!

    Zgłoszony przez polina124 na września 12, 2015 at 19:32.

    Super Zupa,bardzo smaczna!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nam również smakowała,

    Zgłoszony przez akinom39 na sierpnia 26, 2015 at 17:57.

    Nam również smakowała, dziękujemy! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny barszcz

    Zgłoszony przez ksebardo na lipca 22, 2015 at 23:17.

    Pyszny barszcz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha!

    Zgłoszony przez ewelina89 na lutego 15, 2015 at 22:19.

    Pycha! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje bardzo

    Zgłoszony przez ania3330607 na stycznia 19, 2015 at 02:15.

    Dziękuje bardzo tmrc_emoticons.;)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam barszczy był

    Zgłoszony przez czesia2607 na stycznia 14, 2015 at 12:50.

    Polecam barszczy był przepyszny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj przepraszam gdzies mi

    Zgłoszony przez ania3330607 na grudnia 10, 2014 at 21:47.

    Oj przepraszam gdzies mi buraki umknęły - juz dodałam do opisu. Na samym początku rozdrabniamy buraki pokrojone w większe kawałki 12s/obr.4 i przekladamy do innego naczynia tmrc_emoticons.-)

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aniu kiedy rozdrabniasz

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 10, 2014 at 17:26.

    tmrc_emoticons.) Aniu kiedy rozdrabniasz buraki ? Podaj czas i obroty. Pozdrawiam Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze