3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sos worcestershire


Wydrukuj:
4

Składniki

2 butelka/butelki/butelek

Składniki

  • 400 gramów biały ocet winny
  • 150 gramów melasa
  • 100 gramów sos sojowy
  • 70 gramów pasta z tamaryndowca
  • 3 łyżki musztarda
  • 3 łyżki sól
  • 1 łyżeczki pieprz ziarnisty
  • 1 łyżeczki goździki
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 5 strąków kardamon
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty chilli, suszonego
  • 3 ząbki czosnek
  • 1 laski cynamon
  • 2 filety z anchois, w oleju
  • 1 Czerwona cebula
  • 1,5 centymetra korzeń imbiru, obrany
  • 90 gramów cukier
5

Przygotowanie

  1. Włóż anchois, cebulę, czosnek, imbir i wszystkie przyprawy (musztardę, sól, pieprz, goździki, curry, kardamon, chilli, cynamon) do czystej i suchej misy Closed lid. Mieszaj przez 10 sekund, prędkość 9.

    Zgarnij składniki ze ścianek naczynia.

    Dodaj ocet, melasę, sos sojowy i tamaryndowca.

    Mieszaj przez 10 sekund, obroty 5.



    Następnie gotuj przez 7 minut, w temperaturze 100 stopni, obroty 2.

    Zgarnij składniki ze ścianek naczynia a następnie gotuj ponownie przez 5 minut, w temperaturze 70 stopni, obroty 1.

    PODCZAS gotowania umieścić cukier w rondlu i gotuj na średnim ogniu, aż do uzyskania ciemnego syropu (około 4-6 minut).



    Powoli i ostrożnie przełóż łyżką syrop z cukru do miski Thermomix - proszę uważać na rozpryski! Mieszaj przez 10 sekund, obroty 4. Następnie gotuj przez kolejnych 5 minut, w temperaturze 70 stopni, przy obrotach 1.

    Przełóż do szklanego słoika lub butelki ze szczelną nakrętką. Można przechowywać w lodówce przez 2-4 tygodni. Sos można zapasteryzować. Po pasteryzacji można przechowywać w lodówce przez około 10 miesięcy





    Sos jest gotowy do użycia po około 3 tygodniach.

    W razie potrzeby może być użyty od razu, ale smakuje znacznie lepiej gdy dojrzeje.



    Przepis został przetłumaczony i pochodzi z //www.recipecommunity.com.au/sauces-dips-spreads-recipes/worcestershire-sauce/180457
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy