3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sos słodko - kwaśny (chilli)


Wydrukuj:
4

Składniki

1 litr/litra/litry/litrów

Sos słodko - kwaśny (chilli)

  • 5 ząbki ząbek czosnku
  • 7 małe kawałki papryczek ancho chili
  • 340 g cukru
  • 750 g woda
  • 80g g octu
  • 1-2 łyżki maka ziemniaczana
  • 80g g woda, do zagęszczenia sosu- rozrobić w oddzielnym naczyniu i wlać
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    sos słodko - kwaśny (chilli)
  1. Papryczkę chilli miksujemy razem z obranymi ząbkami czosnkuClosed lidCounter-clockwise operation obr.4
  2. wlać wodę Closed lid, wlać ocet, wsypać cukier. Gotować Gentle stir settingobr.1,
    110 °C, 30min. Nie zakładamy miarki woda musi odparować.
  3. 1-2 łyżeczki rozrobionej mąki ziemniaczanej z wodą w oddzielnym naczyniu wlać do Closed lid i gotować przez 1min.
10
11

Porady

Zagęścić sos na samym końcu 1 min. przed końcem gotowania.

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w oddzielnym naczyniu z wodą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Weronika84: Ja używam do sajgonek, ryżu...

    Zgłoszony przez kundox na lipca 26, 2018 at 16:48.

    Weronika84: Ja używam do sajgonek, ryżu smażonego z kurczakiem pychota tmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaki dodajecie ocet?

    Zgłoszony przez grzdorota na lipca 8, 2018 at 18:22.

    Jaki dodajecie ocet?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Weronika84:...

    Zgłoszony przez Rakuś12 na lipca 5, 2018 at 08:14.

    Weronika84:
    Do Nuggets, grillowanych krewetek, ogòlnie do kurczaka. Obojętnie czy grillowany czy poieczony. I do chińskich rolek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rakuś12: do czego używasz tego sosu?

    Zgłoszony przez Weronika84 na lipca 4, 2018 at 21:38.

    Rakuś12: do czego używasz tego sosu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię też ten sos ale dodaje świeży imbir ,...

    Zgłoszony przez Rakuś12 na czerwca 17, 2018 at 13:57.

    Robię też ten sos ale dodaje świeży imbir , cytrynę zamiast octu i mniej cukru.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super. Tylko trochę za ostry, następnym razem...

    Zgłoszony przez Ida73 na czerwca 16, 2018 at 23:41.

    Super. Tylko trochę za ostry, następnym razem dam mniej papryczek Ale konsystencja super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze