3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SMAROWIDŁO-SMALEC KALAFIOROWO-FASOLOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

SMALEC

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g oliwy lub oleju
  • 100 g cebuli
  • 500 g fasoli ugotowanej białej, obranej z łupinek
  • 400 g kalafiora, ugotowanego
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    FASOLI I KALAFIORA
  1.  Fasolę umyj i zamocz na noc w wodzie.

    Namoczoną fasole gotuj 1/2 godziny, lekko posól.

    Po ugotowaniu przelej zimną wodą i obierz ze skórek. Obiera się dobrze - jak bób.

    Odważ 500g i przełóż do innego naczynia.

    Do Closed lid wlej 1/2 litra wody , do koszyczka  włóż różyczki kalafiora, tyle, żeby był pełny koszyczek. Zamknij naczynie ,  gotuj 20 minut/temp. varoma, obr.2. Po ugotowaniu odważ 400g i przełóż do innego naczynia. 

     

  2. SMALEC-SMAROWIDŁO

    Do Closed lid włożyć przekrojoną na cztery części cebulę, dodać 75 g oleju, dusić 5 minut/obr.2/ temp. varoma.

    Dodać odważoną fasolę i kalafior, dodać resztę oleju, zmiksować 30sek/obr.8 i dusic dalej 5 min/varoma/obr.2. Pod koniec gotowania dodac sól, tymianek, pieprz.

    Przełożyć do czystych słoiczków, zakręcic mocno, po wystudzenieu przechowywać w lodówce.

    S M A C Z N E G O   !!!!!!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

[[wysiwyg_imageupload:1785:]]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zrobiłam i jest całkiem

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na listopada 5, 2013 at 08:28.

    Zrobiłam i jest całkiem niezłe smarowidło .Napewno inne niż wszystkie znane Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :(dodany do wypróbowania

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na października 31, 2013 at 08:18.

    tmrc_emoticons.(dodany do wypróbowania

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, Elu. Z kalafiorem jest

    Zgłoszony przez gabi49 na października 30, 2013 at 21:16.

    Tak, Elu. Z kalafiorem jest bielutki. Mój mąż nie poznał z czego ten smalec. Ha, ha, ha

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu,przepis dodany do

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 30, 2013 at 20:34.

    Love Gabrysiu,przepis dodany do wypróbowania Love Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie miałam robić smalec

    Zgłoszony przez ilonaw na października 30, 2013 at 18:59.

    właśnie miałam robić smalec wege Eli , ale dla odmiany wypróbuje z kalafiorem tmrc_emoticons.;)  dzięki za przepis pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • O, super   Z kalafiorem

    Zgłoszony przez ElaK na października 30, 2013 at 18:24.

    O, super  tmrc_emoticons.)  Z kalafiorem będzie chyba jaśniejszy niż z jabłakmi. taki bielutki  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze