Tu jesteś:
4
Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
Pesto pietruszkowe
- 80 gramów natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 2 ząbki ząbków czosnku
- 30 gramów orzechów włoskich, łuskanych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 50 gramów sera parmezan
- sól
- pieprz czarny, mielony
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia wkładamy pokrojony na kawałki ser.
Miksujemy 15 s/obr 10.
Przekładamy do innego naczynia.
Następnie wkładamy orzechy, czosnek, natkę pietruszki i oliwę z oliwek.
Rozdrobniamy 20 s/obr. 7.
Dodajemy sól, pieprz do smaku i rozdrobniony ser.
Mieszamy 20 s/obr. 4.
Podajemy z ciepłym makaronem lub ze świeżym pieczywem.
Pesto pietruszkowe
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Najlepiej smakuje świeże ale można przełożyć do słoiczka i kilka dni przechowywać.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNie oceniam tego przepisu, gdyż robię...
Nie oceniam tego przepisu, gdyż robię pietruszkowe pesto wg innych proporcji, ale zapewne i to jest przepyszne. Ostatnio zebrałam resztki zielonej pietruszki z ogródka i zrobiłam pesto od razu z podwójnej porcji. Używam jako sosu do makaranu, dodatek do zapiekanki/grzanek lub po prostu smaruję chleb. Moje proporcje: 80g parmezanu, 80g orzechów, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, i dużo zielonej pietruszki (minumum 2 uczciwe pęczki-nie taki po kilka gałązek z marketu) oraz 150ml oliwy. Mniam!