3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pesto pietruszkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

1 słoik/słoiki/słoików

Pesto pietruszkowe

  • 80 gramów natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki ząbków czosnku
  • 30 gramów orzechów włoskich, łuskanych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 50 gramów sera parmezan
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
5

Przygotowanie

    Pesto pietruszkowe
  1. Do naczynia wkładamy pokrojony na kawałki ser.
    Miksujemy 15 s/obr 10.
    Przekładamy do innego naczynia.
    Następnie wkładamy orzechy, czosnek, natkę pietruszki i oliwę z oliwek.
    Rozdrobniamy 20 s/obr. 7.
    Dodajemy sól, pieprz do smaku i rozdrobniony ser.
    Mieszamy 20 s/obr. 4.

    Podajemy z ciepłym makaronem lub ze świeżym pieczywem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Najlepiej smakuje świeże ale można przełożyć do słoiczka i kilka dni przechowywać.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie oceniam tego przepisu, gdyż robię...

    Zgłoszony przez Agary na listopada 25, 2018 at 14:48.

    Nie oceniam tego przepisu, gdyż robię pietruszkowe pesto wg innych proporcji, ale zapewne i to jest przepyszne. Ostatnio zebrałam resztki zielonej pietruszki z ogródka i zrobiłam pesto od razu z podwójnej porcji. Używam jako sosu do makaranu, dodatek do zapiekanki/grzanek lub po prostu smaruję chleb. Moje proporcje: 80g parmezanu, 80g orzechów, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, i dużo zielonej pietruszki (minumum 2 uczciwe pęczki-nie taki po kilka gałązek z marketu) oraz 150ml oliwy. Mniam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze