Tu jesteś:
4
Składniki
42 porcja/porcje/porcji
- 2 - 3 łyżki skórki z pomarańczy, otartej lub cieniutko obranej z 1 pomarańczy
- 500 g miąższu pomarańczy, wydrążonego z ok 5 sztuk
- 500 g miąższu grejpfruta, (z ok. 3 sztuk)
- 350 g cukru
- 40 g żelfix super, 3:1
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę pomarańczy, rozdrobnić 5 s/obr. 8.
- Dodać pozostałe składniki, wymieszać 5 s/obr. 5, następnie gotować 10 min/100°C/obr. 2.
- Przed przełożeniem marmolady do słoików należy spróbować, czy jest wystarczająco słodka. W razie potrzeby dosłodzić według własnego uznania.
- Przelać marmoladę do wypłukanych wcześniej gorącą wodą słoików, zamknąć szczelnie i odstawić do góry dnem na 5 min.
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę pomarańczy, rozdrobnić 5 s/obr. 8.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzŚwietny przepis ale go trochę zmodyfikowałem....
Świetny przepis ale go trochę zmodyfikowałem. Do mielenia skórki pomarańczowej dodałem ze 2 cm imbiru i trochę chili a do zmiksowanych owoców przed gotowaniem łyżeczkę cynamonu i parę goździków.
Wyszedł ekstra. Akurat na zimową aurę.
Wskazówka z książki "Lekka kuchnia":...
Wskazówka z książki "Lekka kuchnia": Cukier można zastąpić 25 g słodziku w płynie. Marmoladzie nadamy bożonarodzeniowy charakter dodając 1/2 łyżeczki cynamonu.
cudowne słodkie orzeźwienie -
cudowne słodkie orzeźwienie - ja dodałam odrobine świeżo startego imbiru - niebo w gębie
