3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Marmolada pomarańczowo-grejpfrutowa


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

42 porcja/porcje/porcji

Marmolada pomarańczowo-grejpfrutowa

  • 2 - 3 łyżki skórki z pomarańczy, otartej lub cieniutko obranej z 1 pomarańczy
  • 500 g miąższu pomarańczy, wydrążonego z ok 5 sztuk
  • 500 g miąższu grejpfruta, (z ok. 3 sztuk)
  • 350 g cukru
  • 40 g żelfix super, 3:1
  • 6
    30min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć skórkę pomarańczy, rozdrobnić 5 s/obr. 8.
    2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać 5 s/obr. 5, następnie gotować 10 min/100°C/obr. 2.
    3. Przed przełożeniem marmolady do słoików należy spróbować, czy jest wystarczająco słodka. W razie potrzeby dosłodzić według własnego uznania.
    4. Przelać marmoladę do wypłukanych wcześniej gorącą wodą słoików, zamknąć szczelnie i odstawić do góry dnem na 5 min.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wskazówka z książki "Lekka kuchnia":...

    Zgłoszony przez TMonia na listopada 9, 2016 at 00:19.

    Wskazówka z książki "Lekka kuchnia": Cukier można zastąpić 25 g słodziku w płynie. Marmoladzie nadamy bożonarodzeniowy charakter dodając 1/2 łyżeczki cynamonu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cudowne słodkie orzeźwienie -

    Zgłoszony przez ala505 na stycznia 17, 2014 at 13:41.

    cudowne słodkie orzeźwienie - ja dodałam odrobine świeżo startego imbiru - niebo w gębie tmrc_emoticons.) Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze